Blog

Lynhurtig rødkål

Hos Det lille Grønttorv har vi ingen rødkålskrise! Svanholm Økogrønt er stadig leveringsdygtig – og der er mange måder at bruge rødkålen på. Efterhånden er det så længe siden, det var jul, at man godt kan spise varm rødkål igen – og her er et bud på en frisk og hurtig rødkål til at ledsage […]

Læs mere

Nye øl til foråret …

Ifølge kalenderen er det forår – og du kommer til at kunne mærke foråret på hylderne og i køleskabet, når vi får hele fem nye øl hjem. De nye øl er fire india pale ales og en berliner weisse. De fem øl er fra Ølsnedkeren og Gamma – begge bryggerier, der er gamle kendinge på […]

Læs mere

Brunkål med flæsk og pølse

Ethvert menneske med respekt for sig selv skal lave en ordentlig gryde brunkål en gang om året. Erik Koed Westergaard skriver i “Danske Egnsretter” om den sydsjællandske brunkål, der spises med gås: Man bruger gåsefedt og sukker til at brune kålen, som skal være skåret i større stykker – ikke snittet. Men i min verden […]

Læs mere

Hvor der er borsjt, er der fest

Larousse gengiver Antoine Carêmes opskrift på borsjt, og den lyder da interessant, men er nok ikke udenfor de flestes rækkevidde: Det er noget med at koge en kylling med bacon og grøntsager i rødbedesaft, derefter tilsætte en and, endnu en kylling og seks pølser, hvorefter det hele koges ned og anrettes med små oksekøds-quenelles og […]

Læs mere

Lær at elske sæsonen

Jordbær i februar. For tredive kroner – i et økologisk supermarked på Østerbro. Man håbede det var løgn, men de var der. Jordbærrene kommer selvfølgelig fra Spanien. Verdens største jordbæreksportør. Her dyrker man jordbær i Huelvo og Sevilla. Vandet til bærrene kommer fra det delta, der også forsyner Donana-nationalparken. Coto Donana er et af de […]

Læs mere

Sæson for stenbiderrogn

I det allertidligste forår søger stenbideren mod land, for at gyde sine æg. Hunnen – som bærer det lidet smigrende tilnavn kvabsoen – suger sig fast til sten med en sugeskive på bugen, og det er hannen, der passer på æggene efter gydningen. Fanger man hunnen før den har gydet æggene, kan rognen udgøre helt […]

Læs mere

Flower sprout – en fortryllende bastard

Flower sprout ligner en rosenkål, der er sprunget ud. Og det er ikke helt galt – en af flower sproutens forældre er netop rosenkål, eller på engelsk brussel sprout. Den anden forælder er grønkål.  Kålsorten kom første gang til salg i supermarkedskæden Marks & Spencer i 2010. Den er resultatet af et femten år langt udviklingsarbejde […]

Læs mere

En gammel rod …

Lige for tiden har vi fint besøg i Det lille Grønttorv: Verdens ældste, kendte, dyrkede rødbedesort. Den bærer det franske navn crapaudine – franskkyndige vil vide, at crapaud betyder tudse og crapaudine altså tudsemor.  Navnet er ikke særligt smigrende. Det hentyder til rødbedens vorter, udvækster og til det riflede skind, som er tykkere end på de moderne rødbedesorter, vi kender i dag. […]

Læs mere

Byens bedste gulerødder?

Guleroden er en populær grøntsag i Danmark. Hver dansker spiser i gennemsnit 11 kg om året. Den er selvfølgelig et hit i rå tilstand, men her i huset bruger vi den især som grunddel i mange retter – hvad er en gryderet fx uden den hellige treenighed, der består af løg, gulerod og selleri? Hos […]

Læs mere

Jul og nytår i Det lille Grønttorv

Vores åbningstider i julen er stærkt afhængige af om vi overhovedet har varer på lager – vi ved af erfaring, at de sidste markeder op til jul tærer voldsomt på grøntbeholdningerne, men der er selvfølgelig øl og cider til de tørstige … Foreløbig satser vi på disse åbningstider: Tirsdag d. 18. december 14-18 Onsdag d. […]

Læs mere

Normannernes arv: Cider på hylderne

Så er der igen kommet klassiske, engelske drikkevarer fra Somerset på hylderne: Fire forskellige varianter af cider fra Sheppy’s og en perry fra Burrow Hill. Somerset i det sydvestlige England er cider country om noget, og cideren herfra spænder vidt fra det enkle til det komplekse, fra det tørre til det halvsøde. Cider er ikke kun en […]

Læs mere

IPA på hylderne igen!

Der har i et par måneder været nærmest støvsuget for IPAer på hylderne i butikken, til stor fortrydelse for de kunder, der sætter pris på den læskende, letbitre drik (og til stor fortrydelse for grønthandleren selv).  Det er der en enkel årsag til: De bryggerier, der leverer de IPAer, vi sætter størst pris på i […]

Læs mere

Alle elsker vel rosenkål?

Hvis man ikke kan lide rosenkål, er det fordi man aldrig har fået det tilberedt ordentligt! Det er i hvert fald min overbevisning – og nu, hvor sæsonen for rosenkål begynder, er det nok værd lige at genopfriske et par tilberedninger af rosenkål. Rosenkål er først for alvor kommet ind i de europæiske køkkener i 1800-tallet […]

Læs mere

Rondini: En hård nyser med et blødt indre

Rondini-græskarret – eller som det kaldes i andre dele af verden, gem-squashen – virker utilgængelig. Den er rund og hård, og kan være lidt svær at få hul på. Man skal i hvert fald bruge en tung kniv, der tåler lidt hård behandling. Det ville være ærgerligt at knække den dyre japaner eller damascenerstålet på at nå igennem […]

Læs mere

Kraut, æg, øl og ugens pose …

Vi har fået nye forsyninger af Kattinge Kraut – formentlig landets eneste, upasteuriserede, fermenterede kålprodukter: Den klassiske surkål med kommen og enebær, den krydrede karry-rødkålskraut (lige til flæskestegssandwichen) og den nordiske kimchi af hvidkål, gulerod og porre. Skynd jer, mens der endnu er lager – det har vist sig at være et meget populært produkt. Som […]

Læs mere

Lam fra Havervadgaard

Så er det igen blevet tid til at fylde lageret op med lammekød fra marsken. Havervadgaard leverer friskslagtede lam til Det lille Grønttorv den 9. november – så du skal bestille senest den 2. november, for at komme i betragtning. Lammene leveres som sædvanligt groft udskårne (hals, bov, ryg, kølle, skank, ribben og slag), og du […]

Læs mere

Bestil oksekød fra Hegnsholt

Johanne Schimming, fra Hegnsholt, som leverer æg til Det lille Grønttorv, kommer til byen fredag den 26. oktober. Med sig har hun kasser med krogmodnet oksekød fra ungkvæg af kødkvægracer. Det er kød fra dyr, der har lavet naturpleje på en økologisk skoveng, fredet under Natura2000 – de har græsset arealet af siden det tidlige forår […]

Læs mere

Katrine Klinken på Bondens Marked

Hver onsdag og lørdag er Det lille Grønttorv på Bondens Marked med sæsonens grøntsager. Her er en lille videosnas fra Bondens Marked en lørdag, hvor Katrine Klinken lagde vejen forbi og optog til sin youtube-kanal, Klinken’s Kitchen. I denne video er der tips til grøntsagselskere – fx om hvordan man kan bruge bladselleri til andet end rørepind […]

Læs mere

Etter strævet …

Det kommer stadig som en overraskelse for nogen, at denne grønthandler ikke er veganer eller i det mindste vegetar. Tværtom, jeg er en stor ynder af kød – selvfølgelig skal det være ordentlig kød, som måske er dyrt, men så kan man fylde op med grøntsager. Jeg er tilmed en stor ynder af klassiske retter, så […]

Læs mere

Græskar, kål og æg

Vejret er blevet køligere, og det er tid til trøstemad! Heldigvis har vi råvarerne til en enkel ret med god trøstefaktor lige ved hånden: Græskar, kål og æg. Lige nu er der både rondini-squash (som i visse dele af verden også kaldes gem-squash), hokkaido og det fantastiske blå crown prince i butikken. Alle tre kan […]

Læs mere