Blog

Weekend med holdning: Terra Madre Nordic

Som nogen måske vil vide, har jeg i en del år været medlem af Slow Food-bevægelsen, en international græsrodsbevægelse, der arbejder for bedre mad til alle og for at bevare traditionelt madhåndværk og »udryddelsestruede« råvarer og retter og dermed fremme biodiversiteten. Slow Food-afdelingen i København afholder, med støtte fra Nordisk Ministerråd en nordisk Terra Madre i den kommende […]

Læs mere

Afskaf store bededag: Ugen i Det lille Grønttorv

Foråret sniger sig ind på os. Så i denne uge får vi visit af grønkålsskud og (måske) de første bundter persille fra Birkemosegaard, som selvfølgelig også leverer ramsløg. På Svanholm har frosten sluppet sit tag i timianen, og det forlyder, at vejret er fint voksevejr for aspargesen. Men tålmodighed, tålmodighed. Ugens pose er klar i […]

Læs mere

Ugen i Det lille Grønttorv: Sæsoner skifter …

Vi er i en mellemtid. Vinterens lagre er ved at være tømte (og det, der er tilbage, er forårsramt: Kartofler og løg sætter spirer for et godt ord), og der er stadig et stykke tid til vi for alvor kan tage hul på den nye sæson.  I denne uge får vi dog en forsmag på […]

Læs mere

Rødbedesalat

  Rødbeder har en karakteristisk »jordet« smag, der kræver et lidt skarpt modspil. Jeg har før nævnt Lauterbachs rødbedetatar som et fint eksempel på hvordan man leger med teksturer og smage, men denne nordafrikansk-inspirerede rødbedesalat er heller ikke ueffen. Du skal bruge: Ca. 1 kg rødbeder (af nogenlunde samme størrelse) 1 mellemstort rødløg 1 citron 6 […]

Læs mere

Gulerods-appelsinsalat

Appelsiner og gulerødder passer perfekt sammen. Og de sidste vintergulerødder får lidt ekstra pep og sødme af appelsinsaft, citronsaft og orangeblomstvand i denne nordafrikansk inspirerede salat. Det skader jo heller ikke, at den tager cirka fem minutter at lave. Prøv den fx til et stykke stegt fisk. Du skal bruge: Ca. 500 gram gulerødder 1 […]

Læs mere

De bedste gamle kartofler og fryserbær: Ugen i Det lille Grønttorv

Foråret har endelig ramt København.  Det betyder mere liv i gaderne – og husk, at vi hos Det lille Grønttorv har eftermiddagssol og udendørs siddepladser, hvor du kan nyde en kop kaffe (vi laver en fin espresso til en tier per kop) eller en kold læskedrik. Det varer stadig længe inden vi får de første forårsgrøntsager […]

Læs mere

Aperitivohit: Ricottakage med hindbær

Det er tid til at få ryddet ud i bærdepoterne: Den nye sæson står for døren. Så hvis du ligger inde med frosne hindbær (eller brombær eller blåbær eller ribs eller solbær eller … ) er denne kage nem at gå til og så er den uhyre delikat. Den tåler at blive serveret med en lille […]

Læs mere

Aperitivohit: Skipperlabskovs

Skipperlabskovsen var et absolut hit til aperitivo #22, og det er en dejlig udnyttelse af vinterens kartofler – jeg brugte Birkemosegaards fine bagekartofler, der her ind under foråret har udviklet en fin sødme, der langt overgår de noget kedeligere såkaldt nye kartofler fra Egypten eller Mallorca. Du skal bruge: 1 kg melede kartofler 1 kg oksekød […]

Læs mere

Gastronomisk hæder til Det lille Grønttorv

Claus Tingstrøm og Jan Krag Jacobsen overrækker hædersdiplomet til den stolte grønthandler Foto: Katja Seerup Clausen Det Danske Gastronomiske Akademi, som er en forening, der blev stiftet i 1964 af Mogens Brandt med støtte af bl.a. Jens Kruuse og John Price, har tildelt Det lille Grønttorv akademiets hædersdiplom for salg af grøntsager. I indstillingen fra […]

Læs mere

Hvid mad: Boller i selleri

Man kan jo se på denne retro-ret som en hyldest til afdøde skuespillere: Mogens Brandt fortæller i sine bøger om Olaf Ussing – der gik under kælenavnet snyltegæsten, fordi han havde det med at dukke op omkring spisetid – at han havde en dyb aversion mod hvid mad, herunder altså også boller i selleri. Det var faktisk en […]

Læs mere

Appelsinsalat med rødløg

De tidlige forårsmåneder er svære at komme igennem, men heldigvis kan vi i dag trække på importerede frugter – og nej, jeg mener ikke de smagløse spanske jordbær og superslatne peruvianske asparges, der efterhånden vælter frem i supermarkedernes falske forårsfornemmelser, jeg mener selvfølgelig appelsiner og citroner, som i vores tilfælde er biodynamiske, supersøde og sicilianske. […]

Læs mere

Kålrabi med porre

Det er sæsonens allersidste porrer, du kan finde i butikken tirsdag og onsdag i denne uge. De skal have en god behandling. Det får de i denne ret, der egentlig stammer fra den engelske kok, Nigel Slater, som kalder den »bubble and swede«. Retten kan spises alene eller bruges som tilbehør, fx til en god […]

Læs mere

Påskeugen i Det lille Grønttorv

I påskeugen holder Det lille Grønttorv lukket skærtorsdag og langfredag. Der er som sædvanligt åben tirsdag og onsdag fra 14-18, med 20 % rabat på grønt. Der er ingen weekendpose eller brødklub i denne uge – og de æggelystne skal slå til tirsdag eller onsdag (eller vente til lørdagens marked på Sankt Jakobs Plads). Husk også […]

Læs mere

20-24. marts i Det lille Grønttorv

Vi går for alvor ind i den tunge tid – det, som med et engelsk udtryk kaldes the hungry gap, perioden hvor vinterens trods alt rigelige forsyninger af kål og rødder så småt begynder at slippe op og forårets første livstegn. Allerede sidste uge sagde vi farvel til gamle kendinge som grønkål og æbler – og i […]

Læs mere

Sæson: Fyldt general

Det er for alvor blevet kåltid – i den næste måneds tid handler det om at bruge fantasien med kålhoveder, kartofler, løg og rodfrugter. Her er en ganske fortrinlig ret til en kølig forårsaften: Fyldt kålhoved. En kæmpekåldolmer! Tag jer ikke af at det måske lyder lidt besværligt. Det er det faktisk ikke. Til fire-seks personer […]

Læs mere

Ugen 13-17. marts

I denne uge er det sidste uge, vi har æbler fra KysØko i butikken. Æblesæsonen blev alt for kort, på grund af sidste års kolde forår. Vi nærmer os den meget triste tid på året – selv om kalenderen siger forår, er der stadig et par måneder til det begynder at lysne og vi kan sige […]

Læs mere

Ugen 6.-10. marts

Vi lider stadig under vinterkulden, men heldigvis ser det ud som om der er varmere tider på vej. På grøntsagsfronten er der selvfølgelig længe til det rigtig begynder at grønnes, men man kan sagtens få noget lækkert ud af vinterens rødder og kål: Se fx opskrifterne på rødbedetatar, græsk kålsalat (som du kan lave uden portulak […]

Læs mere

Æg fra Hegnsholt

Fra og med denne uge og til engang efter sommerferien får Det lille Grønttorv leveret æg fra Hegnsholt Hønseri i Lejre. Æggene bliver leveret om fredagen – men kvaliteten og prisen bliver der ikke ændret ved: Hønsene hos Hegnsholt går også frit, og foderet er en blanding af det, de finder på marken og – som nogen […]

Læs mere

Ugen 27.februar – 3. marts

Den sibiriske kulde sænker sig over landet – men man kan sagtens lave god mad alligevel! Rødderne og kålen er i hus, så det er bare med at slå sig løs. Og husk: Det bliver meget værre før det igen bliver godt. Når det er koldt, er det også tilladt at gå lidt amok i comfort food, […]

Læs mere

Colcannon

Meteorologerne og folk med varslingssystemer i knæene taler med ærefrygt i stemmen om tocifrede frostgrader. Det er tid til trøstende og varmende mad. Efter min mening er en af de bedste vinterretter den irske nationalmos (oh, tænk at have en nationalmos), colcannon – en sammentrækning af det irske cál ceannan, ifølge Merriam-Webster kan det oversættes til »kål med […]

Læs mere