Blog

Flower power!

Det er ved at være sidste chance, hvis du vil have fingre i de dejlige krydderurter fra Svanholm. Sæsonen for de sarte af slagsen slutter naturligt med frostens komme, og hvis du vil have ekstra glæde af krydderurterne vinteren igennem, må du samle forråd. Du kan tørre krydderurterne – enten ved at hænge dem op […]

Læs mere

Skarp oktober

Oktobers skarpe kulde får perfekt kulinarisk samspil af ræddikerne – i denne tid de biodynamiske, sorte af slagsen, som kommer fra Birkemosegaard. Ræddiken er den rød-hvide radises goth-storebror. Den tilhører sennepsfamilien – ligesom kål – og ligesom kålen har ræddiken en forsvarsmekanisme, der består af to typer af blærer i cellen – en, der indeholder […]

Læs mere

Kulden kommer – det er kåltid

Nu begynder alle de forskellige kåltyper at dukke op hos Det lille Grønttorv. I næste uge kommer de første rødkål og hvidkål, og palmekålen, der har været fremme nogle uger, får følgeskab af den lidt grovere fætter, grønkålen. Hvis man skal give en eneste grund til at vi overhovedet har kunnet overleve i denne del […]

Læs mere

Græskarsæson: Husk at krydre …

Efterår er græskartid. Og jeg mener ikke halloween-græskar (lad blot supermarkederne om dem), jeg mener rigtige spisegræskar. Hos Det lille Grønttorv har vi fire forskellige: Rondini eller gem-squash, den lille, grønne runde, der ligger lige på grænsen mellem sommer- og vintersquash. Den er meget hård, og tilberedes bedst på den måde, man bruger i det […]

Læs mere

Sellerimani

Den amerikanske spejderlejrsnackfavorit ants on a log består i al sin simpelhed af et stykke bladselleri, der forestiller træstammen, med peanutbutter smurt i revnen, og med rosiner, der er stukket ned i fedtstoffet, som illuderer myrerne. Det er lidt hen i det uvisse hvorfra retten stammer – betegnelsen ants on a log anvendes i USA […]

Læs mere

Surkålens hjerte

Omkring Stuttgart ligger et frugtbart, blødt bakket område. Sådan et, der opstår, hvor der har været en forkastning – en pladeforskydning i den ellers bjergrige egn. Området kaldes die Fildern. Og her banker Europas surkålshjerte – i hvert fald når indbyggerne selv skal sige det. I byen Leinfelden-Echerdingen afholder man hvert år i oktober en […]

Læs mere

Tomattid

Coop præsenterede for et par år siden en analyse, der viste, at tomaten faktisk er den mest solgte grøntsag i Danmark. Faktisk spiser vi her i landet dobbelt så mange tomater som gulerødder – og ti gange så mange tomater som spidskål. Tomater er nemme at gå til, de kan løfte enhver ret og forsyne […]

Læs mere

Sig hej til de tre søstre

I denne uge finder du majs, borlotti-bønner og rondini-squash i fredagsposen. Nordamerikanske indianere kaldte de tre afgrøder – vintersquash, bønner og majs – for “de tre søstre”. De blev altid plantet sammen – og det er der rigtig god mening i. De tre afgrøder har nemlig det til fælles, at de kan tørres og opbevares […]

Læs mere

Seed Exchange

Farm of Ideas, som producerer nogle af de økologiske grøntsager til Relæ, Manfreds, Bæst og andre af Christian Puglisis restauranter, flyttede i forået til Svanholm. Svanholm er en af de faste leverandører til Det lille Grønttorv. Den 24-25. august afholder Farm of Ideas og Svanholm i fællesskab høstmarked under overskriften Seed Exchange. Jeg tager derud søndag, […]

Læs mere

Kinakål: Spøgelset fra firserne

I disse uger leverer Svanholm en overflod af forskellige grøntsager til Det lille Grønttorv – der er artiskokker, bønner, minimajs og meget andet – og så er der en sjov, lyslilla fætter, der lokker mange til at stille spørgsmål. Og jo, det er kinakålen, der er tilbage. Jeg har kæmpet mig igennem mange salater med […]

Læs mere

La politica del carciofo

Artiskokkens politik, direkte oversat. Et begreb, der tillægges Karl Emmanuel den 3. af Sardinien-Piemont. Han gik med planer om at underlægge sig hele Italien, og så støvlelandet som en artiskok – man spiser ikke grådigt den hele på en gang, men indtager et blad ad gangen. Det er meget fornuftigt, for artiskokkens nærmeste slægtninge er […]

Læs mere

Nye tider i Det lille Grønttorv

Bondens Marked åbner fredagsmarked på Frederiksberg – og Det lille Grønttorv følger med. Det betyder, at pop up-salget af grøntsager foran Vores Brød på Toftegårds Plads flytter fra fredag til torsdag. Fremover kan du altså møde Det lille Grønttorv på følgende tidspunkter: Torsdag 12-17, ved Vores Brød, Toftegårds Plads 6, Valby Fredag 14-18 på Bondens […]

Læs mere

Ugens grøntsag: Rødbeden

Jeg ved det godt. Det er ikke mere end et par måneder siden, der stort set ikke var andet end rødbeder at få – i marts og april, indtil aspargesene kommer og skyder sæsonen i gang for alvor, er det kartofler og beder, der bærer køkkenet. Og i virkeligheden har der jo været beder i […]

Læs mere

Favabønnen er tilbage!

Pythagoras – ham med læresætningen om at hypotenusens kvadrat er lig med summen af kateternes kvadrat – brød sig ikke meget om favabønner. Han forbød ligefrem sine disciple at spise dem. Måske havde han overtaget aversionen fra egypterne, som godt dyrkede bønnen, men betragtede den som uren. Eller måske var han mere påvirket af den […]

Læs mere

Sæson for bladgrønt – New zealandsk spinat

Spinat er en bitch. Den er svær at have med at gøre: hvis det er for varmt, går den lynhurtigt i stok og er lige til hønsene. Bogstaveligt talt. Heldigvis har vi i stedet for fået new zealandsk spinat i sortimentet – det var oprindeligt skibsbotanikeren Joseph Banks på Endeavour, der slæbte den med hjem […]

Læs mere

Kartoffelmadder!

Kartoffelmadder hører sommeren til. Mens kartoflerne stadig er “umodne” – altså endnu ikke har dannet en egentlig skræl – er de bedst til formålet. Kartoflerne danner skræl i august-september, og så er de efter min mening ikke længere helt så velegnede. Vandindholdet i nye kartofler er ret højt, og når vandet fordamper, netop fordi der […]

Læs mere

Asparges!

Så blev det endelig forår – og denne uge kommer der friske lækkerier fra Svanholm: Grønne asparges, radiser og rabarber. Du kan finde alle tre ting i denne uges fredagspose, som du skal bestille senest tirsdag kl. 22, og hente hos Vores Brød fredag mellem 12 og 17 – vi har et pop up-telt ved […]

Læs mere

Fem skarpe med mizuna

Mizuna er en af de sikre forårsbebudere fra Svanholm Økogrønt. En sprød, frisk og let bitter salat – egentlig af kålfamilien – af japansk oprindelse. Den har en relativt lang sæson og tåler kulden godt, og så kan den bruges på et utal af måder. Her er mine personlige favoritter: Brug den som den er […]

Læs mere

Rødbedetid

Denne uges fredagspose indeholder kæmpebeder fra Svanholm. Sådan en kan veje i omegnen af et kilo – og har mange anvendelsesmuligheder. Rødbeder har en lidt tung og jordet duft og smag. Sjovt nok er det forår du kan smage. Rødbede er nemlig den eneste plante, der naturligt danner geosmin. Geosmin er et stof, du kender […]

Læs mere

Lær at fermentere

Lørdag den 13. april kan du møde Per Arnmark, stifteren af Kattinge Kraut og manden bag de tre fermenterede kålprodukter, vi fører i butikken. Den 13. april afholder mad-samarbejdspartnerne i netværket En Del af Herslev nemlig Køernes Forårsfest, hvor Østagergårds køer sættes på græs, og blandt aktiviteterne på dagen er en lacto-fermenterings-workshop. På workshoppen vil […]

Læs mere