Blog

Kartoffelmadder!

Kartoffelmadder hører sommeren til. Mens kartoflerne stadig er “umodne” – altså endnu ikke har dannet en egentlig skræl – er de bedst til formålet. Kartoflerne danner skræl i august-september, og så er de efter min mening ikke længere helt så velegnede. Vandindholdet i nye kartofler er ret højt, og når vandet fordamper, netop fordi der […]

Læs mere

Asparges!

Så blev det endelig forår – og denne uge kommer der friske lækkerier fra Svanholm: Grønne asparges, radiser og rabarber. Du kan finde alle tre ting i denne uges fredagspose, som du skal bestille senest tirsdag kl. 22, og hente hos Vores Brød fredag mellem 12 og 17 – vi har et pop up-telt ved […]

Læs mere

Fem skarpe med mizuna

Mizuna er en af de sikre forårsbebudere fra Svanholm Økogrønt. En sprød, frisk og let bitter salat – egentlig af kålfamilien – af japansk oprindelse. Den har en relativt lang sæson og tåler kulden godt, og så kan den bruges på et utal af måder. Her er mine personlige favoritter: Brug den som den er […]

Læs mere

Rødbedetid

Denne uges fredagspose indeholder kæmpebeder fra Svanholm. Sådan en kan veje i omegnen af et kilo – og har mange anvendelsesmuligheder. Rødbeder har en lidt tung og jordet duft og smag. Sjovt nok er det forår du kan smage. Rødbede er nemlig den eneste plante, der naturligt danner geosmin. Geosmin er et stof, du kender […]

Læs mere

Lær at fermentere

Lørdag den 13. april kan du møde Per Arnmark, stifteren af Kattinge Kraut og manden bag de tre fermenterede kålprodukter, vi fører i butikken. Den 13. april afholder mad-samarbejdspartnerne i netværket En Del af Herslev nemlig Køernes Forårsfest, hvor Østagergårds køer sættes på græs, og blandt aktiviteterne på dagen er en lacto-fermenterings-workshop. På workshoppen vil […]

Læs mere

Lilla broccoli

Vi har fået en ny stjerne i sortimentet: Purple sprouting broccoli, en hårdfør vinterbroccolisort med de nydeligste små lilla blomsterstande. Smagen er en anelse kraftigere end flower sprouts, hvilket gør den en fremragende ledsager til andre, kraftigere smagende råvarer. Der er en tydelig sødlig og frugtagtig undertone i smagen – som forsvinder hvis broccolien opbevares […]

Læs mere

Mere om sæsoner

Forleden fik en mail fra en gruppe studerende, der gerne ville lave et arrangement, der skulle lære unge mennesker om sundhed, bæredygtighed og klima, med udgangspunkt i at spise mere grønt, og derfor spurgte om jeg ville sponsorere følgende grøntsager: Koriander Hvidløg Citron Løg Rød spidskål Edamamebønner Radiser Rødløg Tomater Gulerod Agurk Mango Frisk chili […]

Læs mere

Det lille Grønttorv flytter

Tiden er nu kommet, hvor Det lille Grønttorv må tage skridtet videre mod nye græsgange. Eller kålgårde, om man vil. Og fra 1. april er det slut med butikken i Holsteinsgade. I første omgang rykker vi online og på markeder rundt omkring i byen – Vi vil hver lørdag være på Sankt Jakobs Plads fra […]

Læs mere

Gulerod med oliven

Her i butikken bryster vi os af at have byens bedste gulerødder. Det har noget med både sort, dyrkningsmetode og opbevaring at gøre. Vintergulerødder kræver lidt særlig tender loving care, og her er den gulerodsret, der indgik i forgangne uges torsdagsspisning – glaserede gulerødder med oliven. Du skal bruge: 1 kg gulerødder 200 g sorte […]

Læs mere

Lynhurtig rødkål

Hos Det lille Grønttorv har vi ingen rødkålskrise! Svanholm Økogrønt er stadig leveringsdygtig – og der er mange måder at bruge rødkålen på. Efterhånden er det så længe siden, det var jul, at man godt kan spise varm rødkål igen – og her er et bud på en frisk og hurtig rødkål til at ledsage […]

Læs mere

Nye øl til foråret …

Ifølge kalenderen er det forår – og du kommer til at kunne mærke foråret på hylderne og i køleskabet, når vi får hele fem nye øl hjem. De nye øl er fire india pale ales og en berliner weisse. De fem øl er fra Ølsnedkeren og Gamma – begge bryggerier, der er gamle kendinge på […]

Læs mere

Brunkål med flæsk og pølse

Ethvert menneske med respekt for sig selv skal lave en ordentlig gryde brunkål en gang om året. Erik Koed Westergaard skriver i “Danske Egnsretter” om den sydsjællandske brunkål, der spises med gås: Man bruger gåsefedt og sukker til at brune kålen, som skal være skåret i større stykker – ikke snittet. Men i min verden […]

Læs mere

Hvor der er borsjt, er der fest

Larousse gengiver Antoine Carêmes opskrift på borsjt, og den lyder da interessant, men er nok ikke udenfor de flestes rækkevidde: Det er noget med at koge en kylling med bacon og grøntsager i rødbedesaft, derefter tilsætte en and, endnu en kylling og seks pølser, hvorefter det hele koges ned og anrettes med små oksekøds-quenelles og […]

Læs mere

Lær at elske sæsonen

Jordbær i februar. For tredive kroner – i et økologisk supermarked på Østerbro. Man håbede det var løgn, men de var der. Jordbærrene kommer selvfølgelig fra Spanien. Verdens største jordbæreksportør. Her dyrker man jordbær i Huelvo og Sevilla. Vandet til bærrene kommer fra det delta, der også forsyner Donana-nationalparken. Coto Donana er et af de […]

Læs mere

Sæson for stenbiderrogn

I det allertidligste forår søger stenbideren mod land, for at gyde sine æg. Hunnen – som bærer det lidet smigrende tilnavn kvabsoen – suger sig fast til sten med en sugeskive på bugen, og det er hannen, der passer på æggene efter gydningen. Fanger man hunnen før den har gydet æggene, kan rognen udgøre helt […]

Læs mere

Flower sprout – en fortryllende bastard

Flower sprout ligner en rosenkål, der er sprunget ud. Og det er ikke helt galt – en af flower sproutens forældre er netop rosenkål, eller på engelsk brussel sprout. Den anden forælder er grønkål.  Kålsorten kom første gang til salg i supermarkedskæden Marks & Spencer i 2010. Den er resultatet af et femten år langt udviklingsarbejde […]

Læs mere

En gammel rod …

Lige for tiden har vi fint besøg i Det lille Grønttorv: Verdens ældste, kendte, dyrkede rødbedesort. Den bærer det franske navn crapaudine – franskkyndige vil vide, at crapaud betyder tudse og crapaudine altså tudsemor.  Navnet er ikke særligt smigrende. Det hentyder til rødbedens vorter, udvækster og til det riflede skind, som er tykkere end på de moderne rødbedesorter, vi kender i dag. […]

Læs mere

Byens bedste gulerødder?

Guleroden er en populær grøntsag i Danmark. Hver dansker spiser i gennemsnit 11 kg om året. Den er selvfølgelig et hit i rå tilstand, men her i huset bruger vi den især som grunddel i mange retter – hvad er en gryderet fx uden den hellige treenighed, der består af løg, gulerod og selleri? Hos […]

Læs mere

Jul og nytår i Det lille Grønttorv

Vores åbningstider i julen er stærkt afhængige af om vi overhovedet har varer på lager – vi ved af erfaring, at de sidste markeder op til jul tærer voldsomt på grøntbeholdningerne, men der er selvfølgelig øl og cider til de tørstige … Foreløbig satser vi på disse åbningstider: Tirsdag d. 18. december 14-18 Onsdag d. […]

Læs mere

Normannernes arv: Cider på hylderne

Så er der igen kommet klassiske, engelske drikkevarer fra Somerset på hylderne: Fire forskellige varianter af cider fra Sheppy’s og en perry fra Burrow Hill. Somerset i det sydvestlige England er cider country om noget, og cideren herfra spænder vidt fra det enkle til det komplekse, fra det tørre til det halvsøde. Cider er ikke kun en […]

Læs mere