Falsk logo

Borlotti!

Du har med garanti stiftet bekendtskab med de brunlillamønstrede borlottibønner i tørret tilstand. Den er uundværlig i mange italienske retter som fx minestrone eller pasta e fagioli (som på rigtig new jersey-mafiask udtales pastafasool).

Borlottibønnen stammer fra Columbia, og er, som alle andre bønner, favabønnen undtaget, slæbt hertil af de spanske conquistadores engang i 1600-tallet. Og som alle andre bønner, favabønnen undtaget, skal den koges, før man spiser den.

Kogningen ødelægger de lektiner, der gør rå bønner sundhedsskadelige (man kan godt spise favabønner rå - de har så lavt et indhold af lektiner, at de er uskadelige).

Borlottibønnens fine brunlilla mønster forsvinder ved kogning, og bønnen får en brunlig farve. Og smagen er forrygende - især hvis du køber bønnerne friske. De tørrede, som du kan finde hos andre grønthandlere og i supermarkederne, er der ikke meget ved. De har som regel tilbragt temmelig lang tid i en lagerbygning i Langtbortistan.

Prisen for de danskdyrkede, friske, er måske lidt højere - og det skyldes først og fremmest, at bønnerne er håndplukkede. Men det opvejes af smagen - og af at bønner er ret mættende. Nyd bønnesæsonen mens den er her - lige nu er der udover borlottibønner også favabønner og grønne snitbønner i sortimentet.
.
I denne uge kan du møde Det lille Grønttorv på Toftegårds Plads fredag fra 12-17 (jeg kommer altså ikke på Frederiksberg) og på Sankt Jakobs Plads, Østerbro, lørdag fra 10-15.

Fredagsposen

Fredagsposen
Læs mere

Grønt på Toftegårds Plads

Grønt på Toftegårds Plads
Ugens friske leverancer af økologi og biodynamik fra Svanholm og Birkemosegaard på Toftegårds Plads. Find os hos Vores Brød - og husk at købe brød til aftensmaden.

Læs mere

Bondens Marked

Bondens Marked
Læs mere
facebook instagram