|
|
Borlotti!
Du har med garanti stiftet bekendtskab med de brunlillamønstrede borlottibønner i tørret tilstand. Den er uundværlig i mange italienske retter som fx minestrone eller pasta e fagioli (som på rigtig new jersey-mafiask udtales pastafasool).
|
Borlottibønnen stammer fra Columbia, og er, som alle andre bønner, favabønnen undtaget, slæbt hertil af de spanske conquistadores engang i 1600-tallet. Og som alle andre bønner, favabønnen undtaget, skal den koges, før man spiser den.
|
Kogningen ødelægger de lektiner, der gør rå bønner sundhedsskadelige (man kan godt spise favabønner rå - de har så lavt et indhold af lektiner, at de er uskadelige).
|
Borlottibønnens fine brunlilla mønster forsvinder ved kogning, og bønnen får en brunlig farve. Og smagen er forrygende - især hvis du køber bønnerne friske. De tørrede, som du kan finde hos andre grønthandlere og i supermarkederne, er der ikke meget ved. De har som regel tilbragt temmelig lang tid i en lagerbygning i Langtbortistan.
|
Prisen for de danskdyrkede, friske, er måske lidt højere - og det skyldes først og fremmest, at bønnerne er håndplukkede. Men det opvejes af smagen - og af at bønner er ret mættende. Nyd bønnesæsonen mens den er her - lige nu er der udover borlottibønner også favabønner og grønne snitbønner i sortimentet.
|
I denne uge kan du møde Det lille Grønttorv på Toftegårds Plads fredag fra 12-17 (jeg kommer altså ikke på Frederiksberg) og på Sankt Jakobs Plads, Østerbro, lørdag fra 10-15.
|
|
|
|
|