Falsk logo

Spinat fra New Zealand

Hvad har spinat fra New Zealand at gøre hos en grønthandler, der bruger det lokale som salgsargument? Jo, spinaten stammer fra New Zealand - men den er såmænd dyrket i Danmark, på Svanholm Gods - og du finder den i ugens fredagspose.

Det var Joseph Banks, skibsbotanikeren på det gode skib Endeavour (som en vis britisk kommisær som bekendt er opkaldt efter), der fandt urten. Endeavour og Banks rundede New Zealand og Australien under kaptajn Cook i slutningen af 1700-tallet. Og det var Joseph Banks, der bragte den new zealandske spinat med hjem til Europa.

Den er lidt anderledes end vores egen spinat - som den forresten slet ikke er i familie med. Den spinat, de fleste kender, tilhører amaranth-slægten, mens new zealandsk spinat er nærmere beslægtet med asters. Og den new zealandske spinat er grovere og mere drøj end vores egen.

Man bruger både stilke og blade, så selv om new zealandsk spinat, som i øvrigt al bladgrønt klasker sammen når den kommer i gryden, har man trods alt mere tilbage at gøre godt med, når dagens kokkerier er fuldbragte.

Og hvad laver man så med den - jo, præcis det samme som man laver med almindelig spinat. Stuv den, smørdamp den, flødestuv den, put den i gratiner og tærter og fyld den i gnocchi. Det er, som jeg altid plejer at sige, kun fantasien og respekten for råvaren, der skal holde en tilbage.

FAQ: Kan man bruge den til salat? Ja, det kan man sikkert godt. Men new zealandsk spinat er en nøjsom kystplante i en sådan grad, at den nærmest kan klare sig med saltvand. Til det formål har den under bladene små blærer til oplagring af overskydende salt, og det føles som små hår når man mærker på dem.

Og at spise ting med små hår på er ihvertfald i min bog et no go - jeg får gåsehud bare ved tanken ... Men prøv bare (planten smager en anelse mere krydret end almindelig spinat).

I denne uge kan du møde Det lille Grønttorv på Østerbro lørdag fra 10-15 og du kan selvfølgelig også bestille pose til afhentning hos Vores Brød fredag 12-17.

Fredagsposen

Fredagsposen
Læs mere

Bondens Marked

Bondens Marked
Læs mere
facebook instagram