Falsk logo
bruegel-corn-harvest

Husk oprindelsen (og kålen)!

Det er sæson for de tunge kålsorter - men der er mange måder at få det hele til at virke lidt lettere og forårsagtigt. Salaten med hvidkål kan på denne årstid sagtens laves uden bladselleri - faktisk kan man sagtens nøjes med hvidkål.

Hemmeligheden er at høvle kålen i ekstremt tynde strimler. Ellers sidder man og gumler i store hvidkålsstykker og kommer let til at ligne en drøvtygger. Og det ser dumt ud. Lethed, og så masser af syre fra citron er hemmeligheden!

Rødkåls-sauteen er en både smagsmæssigt og tilberedningsmæssigt noget lettere version af den sursøde rødkål, vi serverer til jul, og her er det balancen mellem syren, det søde og de sprøde, tynde strimler kål, der er hemmeligheden.

Fredagsposen kan som sædvanligt bestilles helt frem til kl. 24 på torsdag og hentes fredag i butikken. Vil du have den bragt til døren, skal du bestille på gourmetmarked.dk, også senest torsdag kl. 24.

I denne uge skrev Landbrugsavisen om hvordan gulerodsproducenterne i Lammefjorden er nødt til at importere gulerødder fra Jylland for at følge med efterspørgslen. Grunden er, udtalte Peter Thane fra Gulerodsgruppen til Landbrugsavisen, at:

"Gulerødder er blevet en discountvare. Et kilo gulerødder ude i supermarkederne koster det samme, som det gjorde for 10-15 år siden. Gulerødder bliver ikke regnet for noget. Det er indkøberne i de store supermarkedskæder, som styrer markedet, og billige gulerødder bruges til at lokke kunderne ind i butikken - på samme måde, som letmælk gør"

Den særlige problemstilling her er, at lammefjordsgulerødderne er mærket med EU's BGB-mærke, at mærke, der betyder at varen regnes for at være af en særlig fin kvalitet, fordi den kommer fra et begrænset geografisk område. Men hvad betyder det egentlig, hvis poserne indeholder gulerødder fra store, jyske producenter? Så er det jo lige til at lukke op og forrette sin nødtørft i.

Det forstærker mit indtryk af at oprindelsen i virkeligheden er ligegyldig for supermarkederne: Varen skal være tilgængelig i store mængder året rundt, og den skal være billig. Så er det ligegyldigt hvor den kommer fra og hvordan den er produceret.

På den måde fratager supermarkederne - og onlinesupermarkederne - os, de spisende, de rester vi måtte have tilbage af stedsans og sans for årstiderne - noget af det, der ikke alene, som jeg før har været inde på, er fundamentet for en madkultur, men som også er grundlaget for det, franskmændene kalder forståelsen for terroiret. Et begreb, vi herhjemme mest kender fra vinverdenen.

Og i vinverdenen er det let at forstå: Hvis alt i princippet var ens året rundt, og oprindelsen er ligegyldig, var der jo ingen grund til at sidde og vifte indforstået med vinglassene og snakke om sydvendte skråninger.

Billedet øverst er Pieter Bruegel den ældres høstbillede fra 1565. Den engelske sociolog Tim Ingold bruger billedet til at forstå terroir-begrebet. Terroiret kommer af at forstå sin mad som ikke alene et produkt af et landskab, men som et produkt af en serie indbyrdes forbundne handlinger. På engelsk forvandler han the landscape til the taskscape.

Vi skal, som tilberedende og spisende væsener, tage del i handlingerne og gå ind i terroiret. Gør vi ikke det, findes terroiret ikke. Det er vores opgave at bevare minderne om hvordan årstider og råvarer smager, at have forventningens glæde og ikke mindst at kunne formidle glæden ved bestemte råvarer fra bestemte landsdele - måske endda bestemte producenter - på de årstider, hvor smagen er bedst.

Og selv manden under træet, der er faldet i søvn til leernes hvislen og duften af det nyhøstede korn, har med garanti terroiret tatoveret på sit sovehjerte.

A-fucking-men.

BEMÆRK: Arrangementet Brexit Bangers (Time, Gentlemen!) er flyttet til torsdag den 21. marts fra 18-21 af praktiske hensyn.

I den kommende uge er åbningstiderne de sædvanlige:
  • Tirsdag 14-18
  • Onsdag 14-18
  • Torsdag 12-18
  • Fredag 12-18
  • Lørdag 10-15 på Sankt Jakobs Plads

Fredagsposen

Fredagsposen
Fredagsposen indeholder økologiske og biodynamiske varer, fortrinsvis fra Birkemosegaard og Svanholm. Du skal bestille posen senest torsdag klokken 24 og hente den fredag i åbningstiden. Hvis du vil have posen leveret til døren, skal du bestille hos gourmetmarked.dk – tidsfristerne er de samme: Bestil senest torsdag kl. 24 og få den leveret om eftermiddagen. Afhentes fredag d. 18. december: 1 kg …
Læs mere

Lynhurtig rødkål

Lynhurtig rødkål
Hos Det lille Grønttorv har vi ingen rødkålskrise! Svanholm Økogrønt er stadig leveringsdygtig - og der er mange måder at bruge rødkålen på. Efterhånden er det så længe siden, det var jul, at man godt kan spise varm rødkål igen - og her er et bud på en frisk og hurtig rødkål til at ledsage frikadellen. Du skal bruge: Et …
Læs mere

Græsk kålsalat med portulak

Græsk kålsalat med portulak
Det er vinter, og der er mange måneder til de friske sommergrøntsager kommer på banen igen. Men man kan sagtens lave en let og lækker salat til middags- eller frokostbordet alligevel. Alle kender den græske salat med tomater, agurker, feta, løgringe og sorte oliven, anrettet på en bund af romainesalat. Den kan man ikke lave om vinteren – man kan …
Læs mere

Gulerod med oliven

Gulerod med oliven
Her i butikken bryster vi os af at have byens bedste gulerødder. Det har noget med både sort, dyrkningsmetode og opbevaring at gøre. Vintergulerødder kræver lidt særlig tender loving care, og her er den gulerodsret, der indgik i forgangne uges torsdagsspisning - glaserede gulerødder med oliven. Du skal bruge: 1 kg gulerødder200 g sorte eller grønne olivenSmør og olivenolieTimian, salt …
Læs mere

Brexit bangers

Brexit bangers
Så er det nu, det er nu! Vi markerer perfide Albions exit med en omgang bangers - og andre klassikere fra det engelske køkken. Keep calm and carry on! Det koster som sædvanlig 200 kroner at deltage - husets drikkevarer fås til indkøbspris. Denne aften anbefaler vi selvfølgelig engelsk cider. Hvem ved, hvornår du kan få det igen?
Læs mere

Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads

Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads
Hver lørdag deltager Det lille Grønttorv på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads sammen med mange andre stadeholdere. Vi sælger grøntsager. æg og fiskekonserves på markedet. Følg med i nyhedsbrevet og på facebook for at se mere om sortimentet og selskabet de enkelte lørdage.
Læs mere
facebook instagram