Falsk logo

Vinterferie? Ikke her ...

Den mest brugbare definition på madkultur jeg kender, er formuleret af Jacques de France, et pseudonym for Leif Blædel. Han skrev en serie klummer i Information, der senere er samlet under fællestitlen Til Bordet, som udkom i 1964.

Her skrev han, at en madkultur er en stil, der har til formål at lade råvarernes bedste egenskaber træde frem og spille med hinanden, så de gensidigt fremhæves. Det kræver både udøvende kunstnere - køkkenfolk - der forstår råvarernes egenskaber og et kræsent publikum - de spisende - der kan "kende forskel på de ægte værdier og tomme effekter eller det simpelthen dårlige".

Som lille detailist ser jeg mig selv som fodsoldat, frontsvin, om man vil, i kampen for at bevare en madkultur, der er på vej til at forsvinde. For noget af det, der ligger i madkulturen, forståelsen af råvarerne og deres egenskaber er nemlig ved at forsvinde: I dag er det forår, sommer og sensommer året rundt på supermarkederne - det bugner af asparges, salater og jordbær fra alle verdensdele. Det kan til gengæld være svært nok at finde en dansk selleri eller hel, dansk grønkål.

Og supermarkederne klager endda over at de er truet af onlinebutikkerne: Det er åbenbart blevet svært at gå på indkøb, så man nu - selv om en analyse fra Rockwool-fonden viser, at gennemsnitsdanskeren har fået tre timers ekstra fritid i perioden 2005-2018 - reklamerer for, at folk kan få varen leveret til døren.

Og for at føje spot til skade, er råvareindkøbet og det, at have nok råvareforståelse til at kunne lave sin egen mad ud fra det, der er i sæson, nu også gået hen og blevet passe: Nu handler det om måltidskasser. Man får leveret nøje afmålte råvarer og halvfabrikata, og så skal man blot følge brugsanvisningen, manualen, om man vil.

Det slår mig, at noget af det, der er bærende i en madkultur er samtalen: Samtalen mellem de mennesker, der står i køkkenet, de mennesker, der skal spise maden og dem der dyrker, fisker eller oprætter de råvarer, er i sidste ende indgår i måltidet. Der er ikke længere nogen, der udveksler gode ideer til hvordan man skal bruge en hel selleri hen over hækken eller hen over disken:

Hvorvidt sellerien er tilgængelig afgøres af en algoritme, og er den endelig tilgængelig, når den først ud til forbrugeren i en form, hvor den er lige til at hælde i gryden i den ret, måltidskasse-leverandøren nu har valgt i denne uge - hvis da ikke måltidskassen leveres, så den bare skal lunes i ovnen.

Så er der jo mere tid til Netflix, som man siger.

Skolebørnene har vinterferie, men det har grønthandlerne ikke. Skolebørnene vil gerne med i køkkenet, og grønthandleren leverer gerne gode råd. Så i den næste uge er åbningstiderne de sædvanlige:
  • Tirsdag 14-18
  • Onsdag 14-18
  • Torsdag 12-18 (21, hvis du er med til middagen)
  • Fredag 12-18
  • Lørdag 10-15 på Sankt Jakobs Plads

Sæson for stenbiderrogn

Sæson for stenbiderrogn
Oluf Hartmann (1879-1910), En stenbider, 1894-1910 I det allertidligste forår søger stenbideren mod land, for at gyde sine æg. Hunnen - som bærer det lidet smigrende tilnavn kvabsoen - suger sig fast til sten med en sugeskive på bugen, og det er hannen, der passer på æggene efter gydningen. Fanger man hunnen før den har gydet æggene, kan rognen udgøre …
Læs mere

Fredagsposen

Fredagsposen
Fredagsposen indeholder økologiske og biodynamiske varer, fortrinsvis fra Birkemosegaard og Svanholm. Du skal bestille posen senest torsdag klokken 24 og hente den fredag i åbningstiden. Hvis du vil have posen leveret til døren, skal du bestille hos gourmetmarked.dk – tidsfristerne er de samme: Bestil senest torsdag kl. 24 og få den leveret om eftermiddagen. Afhentes fredag d. 18. december: 1 kg …
Læs mere

Bidesild og brunkål

Bidesild og brunkål
Når vinteren sætter ind, er der brug for kraftig kost - og det kan du få på denne fællesspisning, hvor vi går helt og aldeles i mormor-mode. Menuen står på solide bonderetter og øl: Grønthandlerens tanker kredser lige nu om bidesild og brunkål ... Så nej, det bliver ikke vegetarisk eller vegansk, og det er nok en god ide ikke …
Læs mere

Fuck the coca, fuck the pizza

Fuck the coca, fuck the pizza
... all we need is sliwowitza. I anledning af Laibachs besøg i DRs Koncertsal fredag den 8. marts, går vi dagen før løs på det centraleuropæiske køkken, nærmere bestemt køkkenet fra det, der engang hed Jugoslavien, med afstikkere til Middelhavsområdet. Der er som sædvanlig fokus på årstidens grøntsager - dog uden at det bliver hverken vegetarisk eller vegansk. Det koster …
Læs mere

Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads

Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads
Hver lørdag deltager Det lille Grønttorv på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads sammen med mange andre stadeholdere. Vi sælger grøntsager. æg og fiskekonserves på markedet. Følg med i nyhedsbrevet og på facebook for at se mere om sortimentet og selskabet de enkelte lørdage.
Læs mere
facebook instagram