Falsk logo

Vinter i det lille Grønttorv


På lørdag siger kalenderen kyndelmisse, eller kjørmes knud, som dagen også kaldtes - efter den hårde knude af frosts, vi ofte oplever på denne tid af året. Den gigtsyge Blicher skrev i 1838:

Inderlig jeg længes
efter vår, men vintren strænges;
atter vinden om til nord!
Kom sydvest, som frosten tvinger!
Kom med dine tågevinger!
Kom og løs den bundne jord!

Og selv om kyndelmisse - af det latinske missa candelabris - markerer, at halvdelen af vinteren er gået, er der stadig længe til foråret, Og som dogmatisk grønthandler er der endnu længere: Det er som bekendt først i maj, vi begynder at se de første, spæde forårsgrøntsager.

Indtil da handler det om at bruge fantasien og de råvarer, der rent faktisk er til rådighed - og hvis man kan lide kål og kartofler bliver det aldrig kedeligt at være til. Lige for tiden har vi både rødkål, hvidkål, savoykål, palmekål, grønkål og flower sprouts i butikken.

Næste fællesspisning er slavisk inspireret, og finder sted den 7. februar. Læs mere herunder. Den varslede brunkål i januar er rykket til februar og finder sted den 21. februar. Læs mere herunder.

Hvis du vil bestille ugens pose, skal du gøre det senest torsdag klokken 24. Du kan også få posen leveret - så skal du bare bestille den gennem gourmetmarked.dk

I denne uge er der som sædvanlig lørdagsmarked på Sankt Jakobs Plads, og åbningstiderne er således:Tirsdag 14-18
  • Onsdag 14-18
  • Torsdag 12-18
  • Fredag 12-18
  • Lørdag 10-15 (kun på Sankt Jakobs Plads)

Blinis, borscht og baba ...

Blinis, borscht og baba ...
Temaet for den første fællesspisning i februar er slavisk: Der er blinis, borscht og baba au rhum (ok, den sidste er nok ikke så slavisk, men har længe stået på grønthandlerens to-do-list). Det hele koster 200 kroner, og du kan som sædvanlig købe husets drikkevarer til butikspris. Fordi vi har relativt lidt plads til rådighed, er det en god ide …
Læs mere

Bidesild og brunkål

Bidesild og brunkål
Når vinteren sætter ind, er der brug for kraftig kost - og det kan du få på denne fællesspisning, hvor vi går helt og aldeles i mormor-mode. Menuen står på solide bonderetter og øl: Grønthandlerens tanker kredser lige nu om bidesild og brunkål ... Så nej, det bliver ikke vegetarisk eller vegansk, og det er nok en god ide ikke …
Læs mere

Fredagsposen

Fredagsposen
Fredagsposen indeholder økologiske og biodynamiske varer, fortrinsvis fra Birkemosegaard og Svanholm. Du skal bestille posen senest torsdag klokken 24 og hente den fredag i åbningstiden. Hvis du vil have posen leveret til døren, skal du bestille hos gourmetmarked.dk – tidsfristerne er de samme: Bestil senest torsdag kl. 24 og få den leveret om eftermiddagen. Afhentes fredag d. 18. december: 1 kg …
Læs mere

En gammel rod ...

En gammel rod ...
Lige for tiden har vi fint besøg i Det lille Grønttorv: Verdens ældste, kendte, dyrkede rødbedesort. Den bærer det franske navn crapaudine - franskkyndige vil vide, at crapaud betyder tudse og crapaudine altså tudsemor. Navnet er ikke særligt smigrende. Det hentyder til rødbedens vorter, udvækster og til det riflede skind, som er tykkere end på de moderne rødbedesorter, vi kender i dag. Crapaudine er nemlig en toårig …
Læs mere

Byens bedste gulerødder?

Guleroden er en populær grøntsag i Danmark. Hver dansker spiser i gennemsnit 11 kg om året. Den er selvfølgelig et hit i rå tilstand, men her i huset bruger vi den især som grunddel i mange retter - hvad er en gryderet fx uden den hellige treenighed, der består af løg, gulerod og selleri? Hos Det lille Grønttorv sværger vi …
Læs mere

Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads

Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads
Hver lørdag deltager Det lille Grønttorv på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads sammen med mange andre stadeholdere. Vi sælger grøntsager. æg og fiskekonserves på markedet. Følg med i nyhedsbrevet og på facebook for at se mere om sortimentet og selskabet de enkelte lørdage.
Læs mere
facebook instagram