Marked på lørdag

Godt nyt: Der er marked på lørdag, den 28. marts, på Sankt Jakobs Plads på Østerbro. Sidste lørdag – den 21. – gik man desværre forgæves, hvis man ville på marked på Sankt Jakobs Plads på Østerbro. På grund af corona-epidemien og forbuddet mod forsamlinger på mere end 10, måtte vi nemlig aflyse ugens marked.

Men takket være ihærdigt benarbejde fra Jette, formanden for Bondens Marked, har vi nu fået lov – selvfølgelig på betingelse af at vi sikrer, at der ikke er mere end ti personer ad gangen ved boderne og at kunderne holder afstand til hinanden (og stadeholderne).

Stadeholderne tager hver især forholdsregler for at mindske smittefaren – og i Det lille Grønttorvs bod gælder, ud over hensynet til indbyrdes afstand, reglen om ingen selvbetjening.

Det er bedst, at så få mennesker som muligt rører grøntsagerne – for selv om virus ikke smitter gennem mad, man spiser, kan der komme virus på overfladerne, som vi helst ikke skal sprede. Håndsprit er uaktuelt i grøntboden – for den virker kun på rene og tørre hænder.

Det er meget positivt, at vi igen kan holde marked – for i virkeligheden var vi lidt bekymrede for om corona-epidemien virkelig ville betyde, at en masse mindre producenter og madhåndværkere ville blive arbejdsløse, og coop, salling og nemlig ville være enerådende på madmarkedet i fremtiden.

Det ville betyde, at den positive udvikling, man trods alt kan se, ville blive slået tilbage til start – for her i huset er vi nemlig enige med Poul Nielsen fra Hindsholmgrisen, når han til Økologisk siger:

Jeg tror, at corona måske får os til at stoppe op og tænke over, hvad det er vi putter i munden. Måske det vil få flere til at overveje, om det er en god ide, at vi skal producere kød på basis af importeret sojaskrå fra Kina.

– oversat til grøntsagsk betyder det, at flere måske i samme hug vil overveje, om det er en god ide, at vores grøntsagsudvalg nu for tiden skal bestå af belgiske porrer, italienske asparges, spanske jordbær (og den kulinariske, biologiske og sociale armod, der følger med) – og i stedet rette blikket mod de nærtproducerede råvarer.

For selv om udvalget måske virker lidt sølle og mildest talt ikke særlig farveprangende, gemmer der sig store smage, som man måske skal arbejde lidt for at få frem – men det er jo netop i situationer som disse, man har tid til at gå i køkkenet og berige sin hverdag.

Man kan nemlig sagtens lave mad derhjemme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: