Tilbage til rødderne

Det er blevet rodfrugttid igen. Også til de rodfrugter, der måske ikke er så lette at få bugt med – som nu fx pastinakken. Og det er lidt synd, for det er en af de “oprindeligt” europæiske grøntsager, der har været spist siden oldtiden – og en rod, som man har kunnet finde på spisebordet også før kartoflen kom til Europa.’

Navnet kommer af det latinske pastinaca, der af romerske forfattere er anvendt i flæng om gulerødder og pastinakker – som også tilhører samme familie. Ur-pastinakken har selvfølgelig været en ganske anden plante end den, vi kender i dag: roden er som hos vild pastinak temmelig uanselig, og den har nok først og fremmest været brugt som krydderi.

Og som det er tilfældet med vild pastinak og bjørneklo, kan man, hvis man drister sig ud i at dyrke ældre pastinaksorter, komme ud for at plantens grønne dele kan give phytophotodermatitis – man får udslæt og blister på huden, hvis man får plantesaften på huden, og derefter udsættes for solskin. Altså et lidt barskt bekendtskab.

Pastinakken bliver sødere om vinteren, for så omdannes en del af stivelsen i roden til sukker. Det har sandsynligvis gjort pastinakken populær i middelalderen, hvor sukker var en sjældent forekommende delikatesse. Man har dyrket pastinakker med større og sødere rødder – og dermed fået moderne pastinakker, der sågar kan bruges i desserter.

Man kan bl.a. lave en pastinakkage på præcis samme måde, som man laver en gulerodskage. Normalt er jeg ikke den store fan af rodfrugter i desserter (få mig ikke startet med det nye nordiske køkkens perverse forhold til rødbededesserter – de smager allesammen af f****** jord!), men jeg gør en undtagelse med gulerødder og pastinakker – netop på grund af sødmen.

I det salte køkken er pastinakken nærmest uundværlig i suppegryden – men du kan også sagtens bruges dem som tilbehør eller en lille ret i sig selv.

Prøv fx at skære dem i kvarte, bage dem i ovnen til de er møre og har fået lidt skorpe og så vende dem med smør og en krydderurt som fx esdragon. Et fad med gulerødder og pastinakker bagt i ovnen, kan serveres med en lille skål græsk yoghurt, rørt let med chilisauce og honning som en appetizer eller del af en grøntsagsmiddag.

Pastinakken skal have kortere tilberedningstid end kartofler – men de kan sagtens kombineres med kartofler i en mos. Og hvis du er rigtig smart, spiker du sødmen med æbler – put et par belle de boskoop- eller andre syrlige madæbler i mosen sammen med pastinakkerne. Det giver et fint pikanteri.

Du finder pastinakker fra Svanholm i denne uges fredagspose, som du kan bestille helt frem til torsdag kl. 24.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: