O, bitterhed …

Det er meget få grøntsager, der har bevaret deres oprindelige bitterhed. Stort set al forædling er gået ud på at afskaffe bitterhed – se blot på de fleste kåltyper, der i dag er meget mere tilgængelige, end de før har været.

Om det så har været af det gode, kan diskuteres. Der er i hvert fald teorier om at “det sunde sidder i bitterheden”, og man har lavet forsøg med diabetespatienter, der har spist sig ud af diabetes med ældre, mere bitre grøntsagssorter.

Radicchioen er en af de grøntsager, der stædigt fastholder bitterheden – og den er i sæson lige nu, men i begrænset omfang for de heldige og hurtige. Radicchioen bruges som salat, er af cikorieslægten, ligesom julesalaten, som den deler bitterhed med. Radicchio har et fast rundt hoved, der er dannet af røde blade med hvide ribber.

Den har det tilfælles med julesalaten, at den kan tilberedes både koldt og varmt – varmen gør den en anelse mindre bitter.

Prøv fx at skære radicchio i kvarte, fjerne stokken, og skære kvarterne i lidt større, stadig sammenhængende, stykker, som du sauterer i olivenolie til de har fået brun kant men stadig er sprøde.

Sauter lidt hvidløg i olien før du tilsætter radicchioen eller slut af med et drys urter som fx persille eller rosmarin for kontrastens skyld. Dryp med olivenolie og citron og høvl parmesan ud over – så har du sådan set et godt udgangspunkt for et måltid.

“Rå” radicchio giver et godt modspil til sødme og stegeskorpe. Prøv fx at stege en god bøf (når jeg siger bøf, skal du sige nyretap), server den med halve, bagte rødløg, dryppet med honning og timian og radicchio vendt i en vinaigrette af olivenolie, citronsaft og dijonsennep. Action packed.

Du kan også bruge radicchioen i kombination med andre urter – prøv fx en salat af æbler, selleri i papirtynde skiver, radicchio, blade fra bladselleri (som jeg tit hører folk have svært ved at få brugt) – og den nærmest obligate dressing af olivenolie og citronsaft.

Bittert styrer!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: