Flower power!

Det er ved at være sidste chance, hvis du vil have fingre i de dejlige krydderurter fra Svanholm.

Sæsonen for de sarte af slagsen slutter naturligt med frostens komme, og hvis du vil have ekstra glæde af krydderurterne vinteren igennem, må du samle forråd.

Du kan tørre krydderurterne – enten ved at hænge dem op i en snor i et mørkt, tørt, luftigt og ikke for køligt lokale eller ved at tørre dem i ovnen ved 60 grader i 1-4 timer.

Check om urterne er tørre ved at mærke, om der stadig er fugt i bladene – de må ikke kunne bøjes – og opbevar i tætlukket beholder i op til et år.

Tørring er fint til “grovere” urter som fx timian, salvie, rosmarin og tagetes.

Du kan også fryse dem – kruspersille kan du skylle og fryse hel. Når du så har brug for persille, kan du “knække” lige så meget af den frosne persille, som du har brug for, og lægge resten tilbage i fryseren.

Andre urter kan du fryse som en “krydderurtepasta” – blend dem med olivenolie eller vand og frys dem i en isterningebakke. Så kan du vippe en urteterning lige ned i retten, når du laver mad. Frosne krydderurter kan holde sig i ca 3 måneder.

Sæsonen slutter selvfølgelig også for to af de mere interessante af slagsen: appelsintagetes og lakridstagetes.

De to – appelsintagetesen letgenkendelig på de fligede blade og små, gule blomster, og lakridstagetesen med de lange blade med små fine savtakker – smager af præcis det, navnene antyder.

Appelsintagetes har en markant bitter smag, som når man får noget af det hvide med i sin revne appelsinskal, og lakridstagetesen smager koncentreret af lakrids.

Faktisk går lakridstagetes også under navnene mexicansk eller texansk estragon – og netop fordi estragon er svær at dyrke under varmere himmelstrøg, bliver lakridstagetesen brugt som erstatning.

Lakridssmagen er kraftigere end i den “rigtige” esdragon, men du kan for eksempel sagtens lave lakridstagetes-eddike, som er fin i salater og giver dine retter et lille ekstra pift.

Læg lakridstagetes-stilke i et glas, hæld hvid vineddike over og lad det trække – vupti, så er der eddike. Prøv også at erstatte esdragon med lakridstagetes næste gang du laver poulet á l’esdragon. Eller lav kryddersmør med lakridstagetes som tilbehør til dine artiskokker eller andre grøntsager.

Gulerod og esdragon er klassiske partners in crime, så næste gang du laver smørdampede gulerødder (altså gulerødder i tynde stave, alumettes, som du damper i smør og en anelse vand til de er crunchy og svøbt i smør) så slut af med at komme lakridstagetes i smørret til gulerødderne.

Rodfrugter har generelt godt af lidt frugtigt modspil – og lakrids- og appelsintagetes er fine som smagsgivere i rodfrugtsalater, bagte rødbeder med mere.

Den bitre appelsinsmag i appelsintagetesen passer også fint til kager og desserter – pynt glasuren med blomsterne – men den er også dejlig med andre grøntsager.

Og så er der selvfølgelig drinks: smid et par blomster fra appelsintagetes i glasset næste gang, du laver cocktails …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: