Kinakål: Spøgelset fra firserne

Foto fra Svanholm …

I disse uger leverer Svanholm en overflod af forskellige grøntsager til Det lille Grønttorv – der er artiskokker, bønner, minimajs og meget andet – og så er der en sjov, lyslilla fætter, der lokker mange til at stille spørgsmål.

Og jo, det er kinakålen, der er tilbage. Jeg har kæmpet mig igennem mange salater med kinakål, rå champignon, peberfrugt og majs fra dåse – helst med en dressing af creme fraiche (af den magre slags, selvfølgelig, den, der i visse af de kredse, jeg kom i, gik under navnet “sur fløde 2”).

Derfor havde jeg, første gang jeg stiftede bekendtskab med den, lidt betænkeligheder: var det fortiden, der endelig indhentede mig? Ville kassebuksen, andefødderne, pagehåret og brillerne, der dækkede hele ansigtet følge med?

Men heldigvis er der forskel på kinakål og kinakål. Der er langt fra de blege fætre, der byder sig til i neonlyset i supermarkedet til de livskraftige lilla – den lilla har rent faktisk smag. Som let kål, med markant bitterhed, uden at virke overvældende.

Og ja, du kan godt bruge den i salat. Men lad være med at gå “sur fløde 2”-vejen, brug en rigtig mormordressing, som du laver af piskefløde, citronsaft, salt og peber. Og lad være med at komme rå champignon, babymajs (ikke engang de sublimt saftige babymajs fra Svanholm) eller rød peber i, nøjes med at nyde samspillet mellem det bitre, syrlige og sødmefyldte.

Men kinakål er bedst, når den får lidt hurtig varme. Og med hurtig mener jeg “lige kysse panden” – gerne i wok med hvidløg, forårsløg og gerne et dryp soja, østerssauce, fish sauce eller hvad du nu finder på.

Og så er det selvfølgelig kinakål, man bruger i kimchi, den koreanske, fermenterede kål, der er blevet hip og trendy. BBC har en opskrift på hurtig kimchi, der skal prøves med den røde kinakål:

  • 1 stk kinakål
  • 3 fed hvidløg
  • 2½ cm ingefær
  • 2 tsk fiskesovs
  • 2 spsk shiracha
  • 1 spsk rørsukkerr
  • 3 spsk risedikke
  • 8 radiser (i denne tid: tilsvarende mængde glaskål)
  • 2 gulerødder
  • 1 bundt forårsløg

Skår kålen i 2½ cm brede strimler. Bland med 1 spsk havsalt, mosl det sammen og lad det trække en times tid. Bland i mellemtiden krydderdressing af knust hvidløg, ingefær, fiskesovs, chilisovs, sukker og riseddike.

Skyl kålen under rindende vand, tør den grundigt, og vend den i dressingen. Den kan serveres med det samme, men den kan også pakkes i en tætsluttende beholder, trække natten over ved stuetemperatur, så den egentlige fementering begynder, og opbevares i køleskabet i op til to uger. Den bliver kraftigere i smagen, jo længere, du venter med at spise den.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: