Sæson for bladgrønt – New zealandsk spinat

Spinat er en bitch. Den er svær at have med at gøre: hvis det er for varmt, går den lynhurtigt i stok og er lige til hønsene. Bogstaveligt talt. Heldigvis har vi i stedet for fået new zealandsk spinat i sortimentet – det var oprindeligt skibsbotanikeren Joseph Banks på Endeavour, der slæbte den med hjem fra Oceanien i slutningen af 1700-tallet.

Den har oprindeligt hjemme i Australien og New Zealand, men findes efterhånden over store dele af verden. Den trives fint i varmt og saltholdigt klima – når det er ekstra saltholdigt har den ovenikøbet små udposninger på undersiden af bladene til at opbevare overskydende salt.

Smagen er ikke helt som spinat – men kan sagtens bruges til alle de retter, hvor man ellers ville bruge spinat. Den har den fordel, at den er mere drøj end spinat, der som bekendt har det med svinde til det rene ingenting, når man varmer den op.

Og så er den bankende fyldt med calcium, folinsyre og C-vitamin. Det sidste i så udpræget grad, at besætningen ombord på Endeavour brugte den til at holde skørbugen på afstand.

Det sidste måltid ombord var ifølge Joseph Banks rokke med dampet new zealandsk spinat – og hvorfor ikke: kombinationen af fisk og bladgrønt er jo svær at overgå. Prøv også at erstatte spinat med new zealandsk spinat i andre klassiske spinatretter:

Den græske spanakopita, for eksempel – spinat, æg og fetaost i en pakke af filodej. Eller brug den i alle mulige og umulige pastaretter. I frittata. Eller som det grønne i oeufs f lorentine – en muffin med pocheret æg på spinat.

Og hvis du har mod på det, skal du da kaste dig ud i den legendariske Les epinards du Chanoine Chevrier, som Elizabeth David gengiver i French Country Cooking – bare med new zealandsk spinat i stedet for den almindelige:

Hvis du skal spise retten om søndagen, skal du starte om onsdagen. Rens spinaten og damp den en halv time ved meget svag varme i en gryde med smør (har du et halvt kilo spinat, skal du bruge 125 gram smør).Lad spinaten køle af.

Torsdag sætter du igen gryden over ilden ved svag varme og tilsætter 45 g smør. Lad det snurre ved svag varme i 10-15 minutter og derefter køle af.

Fredag gentager du processen: Damp spinaten i 10-15 minutter med endnu 45 gram smør over svag varme, og lad det køle af.

Du kan næsten selv gætte hvad du skal lørdag. Lige nemlig: Tilsæt 45 gram smør og lad spinaten dampe endnu 10-15 minutter, inden du lader det køle af.

Søndag er den store dag: En time før spisetid, sætter du spinaten over svag varme og tilsætter 60 gram smør – og så serverer du.

I stedet for rokke, som er på rødlisten over truede fiskearter, vil jeg foreslå en grillet blæksprutte som tilbehør … og så foreslår jeg, at du tænker på Cook og Banks og deres eventyr i Australien og New Zealand, mens du spiser.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: