Kartoffelmadder!

Kartoffelmadder hører sommeren til. Mens kartoflerne stadig er “umodne” – altså endnu ikke har dannet en egentlig skræl – er de bedst til formålet. Kartoflerne danner skræl i august-september, og så er de efter min mening ikke længere helt så velegnede.

Vandindholdet i nye kartofler er ret højt, og når vandet fordamper, netop fordi der ikke er dannet en egentlig skræl, bliver kartoflerne bløde og kedelige. Nyopgravede kartofler er kendetegnet ved at man kan “fnulre” anlægget til skræl af med fingrene.

De nye kartofler opbevares bedst i en ikke helt tæt lukket plastpose i køleskabet (de holder sig cirka en uge på den måde – selvfølgelig bedst, hvis der stadig er jord på). Kartoflerne koges ca. 10 minutter, derefter slukker man for blusset og lader kartoflerne trække, til de er møre.

Smørrebrød er den danske nationalret (jajaja, jeg ved godt at det på papiret er stegt flæsk med persillesovs), og smørrebrød har stort set altid været en del af den danske madkultur – man kunne udnytte rester fra den varme middagsmad på brødet om aftenen. og senere, da industrialiseringen slog gennem, kunne man få rester fra gårsdagens varme aftensmad med i madpakken.

Og her er kartoflen ideel: Den tager godt imod mange andre smage, og den helt klassiske er bare kogt kartoffel i skiver på et stykke smurt rugbrød (på billedet er det selvfølgelig rugbrødet fra Vores Brød), drysset med salt, og pyntet med mayonnaise og purløg (eller, som på billedet, dild).

Men der er mange andre muligheder. Kartoffelmaden kan suppleres med nogle af de madvarer, der smagsmæssigt harmonerer med og giver kartoflens milde smag lidt modspil: Et stykke sprødstegt bacon, lidt fed fisk, som marineret sild, ansjos i olie eller røget fisk – sild, makrel eller andet.

Hvis man holder sig til grøntsager, kan man peppe kartoffelmaden op med kapers, tilføje friterede løgringe (eller bare ristede løg), erstatte mayonnaisen med en urtecreme med finthakkede krydderurter, bruge rygeost og radiser, man røre lidt kimchi i mayoen eller gå all in med en trøffelmayonnaise og kaviar …

Katrine Klinken har hyldet kartoffelmaden på sin youtube-kanal Klinken’s Kitchen, hvor hun sammen med Jimmi Bengtsson fra Restaurant Kronborg viser eksempler på kartoffelmadder.

Der er links til nogle af Restaurant Kronborgs opskrifter under videoen på YouTube, og nu må have mig undskyldt – jeg får sådan en trang til kartoffelmadder med grøn salat, mormordressing og friturestegt sardin …

God appetit!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: