Fem skarpe med mizuna

Mizuna ligner og er i familie med rucola, men den er knap så bitter – og er i virkeligheden en japansk kåltype.

Mizuna er en af de sikre forårsbebudere fra Svanholm Økogrønt. En sprød, frisk og let bitter salat – egentlig af kålfamilien – af japansk oprindelse. Den har en relativt lang sæson og tåler kulden godt, og så kan den bruges på et utal af måder. Her er mine personlige favoritter:

  • Brug den som den er i en salat. Den kan sagtens stå alene, men du kan også peppe sæsonens sidste hvidkål op med den: snit hvidkålen meget fint (gerne på et mandolinjern), vend den med citronsaft og og lad den stå en times tid, til den er blevet medgørlig – ligesom når du laver græsk kålsalat. Vend så den hakkede mizuna i og nyd kronsjet.
  • Brug den som forfriskende element med vinterrodfrugterne – mizuna er for eksempel forrygende i en kartoffelsalat med de gode, gamle kartofler (brug den mere fastkogende bellana til det). Mariner de afkølede, kogte kartofler med en dressing af olivenolie, citronsaft og sennep, så spiller det. Og hvis du tilsætter lidt udstenede, sorte oliven og en dåse ansjoser eller tun i olie, kommer du meget tæt på en salade nicoise.
  • Brug den som tilbehør til fx kogt fisk, svinekoteletter eller en omelet. Skær rødderne af mizunaen, og sauter dem i smør eller olivenolie til de falder let sammen. Krydr med salt og peber. Hvis det skal være italiensk, sauterer du i olivenolie, og serverer mizunaen lun med høvlet parmesan over. Hvis det skal være asiatisk, tilsætter du citronsaft og fish sauce eller soya, mens du sauterer mizunaen.
  • Brug den med pasta: Tilsæt den iturevne mizuna til den kogende pasta i absolut sidste øjeblik, og vend pasta og mizuna i en olivenolie, hvori du har smeltet lidt hvidløg, lidt chili og måske en ansjos. Det går an med al kål – også med mizuna.
  • Og så kan du lave mestrenes morgenmad – rist bacontern i panden til de er sprøde. Riv mizunaen i stykker, mariner med en sennepsdressing (olivenolie, citronsaft, sennep, salt og peber). Vend baconternene i, og server det hele med et smilende eller pocheret æg og et stykke ristet brød.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: