Nye øl til foråret …

Ifølge kalenderen er det forår – og du kommer til at kunne mærke foråret på hylderne og i køleskabet, når vi får hele fem nye øl hjem. De nye øl er fire india pale ales og en berliner weisse. De fem øl er fra Ølsnedkeren og Gamma – begge bryggerier, der er gamle kendinge på vores hylder.

Ikke nok med at øllet holder sig bedre på dåse, dåseformatet giver også etiketkunstnerne rig mulighed for at folde sig ud …

Ølsnedkeren leverer de tre skønheder på billedet.

Lynstift er en såkaldt session-ipa, altså en relativt alkoholsvag øl (4,6 % alkohol), som er tilsat havre, der giver øllen lidt mere mundfylde, og som er gavmildt aromahumlet med mosaic og simcoe.

Karl Smart er en NEIPA, altså en new england ipa, som man typisk kalder de uklare IPA’er – uklarheden skyldes bl.a de 30 % havre – hvor bitterheden er lav, men hvor der til gengæld er arbejdet med tørhumling, så smagen bliver mere frugtig. I dette tilfælde er der stort set ikke brugt bitterhumle, men til gengæld er der tørhumlet to gange – med 19 gram humle pr liter – med citra, mosaic og simcoe.

Bærbegær er en berliner weisse, en syrlig øl, brygget med hvede, og gæret med både gær og mælkesyrebakterier og smagssat med frugtpure, i dette tilfælde passionsfrugt og solbærpure, under gæringen. En rigtig frisker, med masser af frugtaroma og frugtsmag – og med kun 4,5 % alkohol.

Gamma Brewing Co. kommer med to IPA’er:

On One er en new england ipa, der er humlet med mosaic, simcoe og hallertau blanc – det sidste er ikke en pilsnerhumle, men en tyskudviklet slægtning til cascade.

Go Off er en dobbelt-tørhumlet dobbeltipa, altså en øl med meget mere af det gode i. Der er hele 8 % alkohol at rutte med, og der er rundhåndet tørhumle-bidrag fra den velkendte citra og de nyere varianter azacca og cashmere – den sidste siges at bidrage med både citron, lime og melon.

Vi glæder os vanvittigt – ikke mindst fordi det er tale om absolut frisktappede øl: De er faktisk ikke engang på dåse endnu, mens jeg skriver dette.

Begge bryggerier brygger i Gørløse og begge bryggerier leverer øl på dåse. “Dåseøl” skurrer måske i dine ører, men det er altså en af de bedre opfindelser, og efterhånden blevet standard for mange af de bedre, nye bryggerier.

Der er flere fordele ved dåsen. Øllet påvirkes mindre af ilt og lys i en dåse – og det er godt, for ilt og lys er nogen af øllets værste fjender. De kan begge kan få en øl til at smage rigtig væmmeligt. Teknisk kalder man smagen “skunky” – smagen af stinkdyr.

Og så er dåsen faktisk også mere miljøvenlig: Den er lettere at køle ned end flaskerne, og så vejer den betydeligt mindre, hvilket er en fordel, når man taler om transport. Du mærker det selvfølgelig også – når du skal indløse panten fra de tomme dåser, er posen betydeligt lettere!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: