Hvor der er borsjt, er der fest

Larousse gengiver Antoine Carêmes opskrift på borsjt, og den lyder da interessant, men er nok ikke udenfor de flestes rækkevidde: Det er noget med at koge en kylling med bacon og grøntsager i rødbedesaft, derefter tilsætte en and, endnu en kylling og seks pølser, hvorefter det hele koges ned og anrettes med små oksekøds-quenelles og itupillet, tilberedt oksehale …

Der er en nemmere metode – og faktisk er borsjt jo solid bondekost i hele Østeuropa, men desværre alt for ofte misforstået. Denne lidt tillempede version er cirka den, der kom på bordet ved sidste fællesspisning den 7. februar:

Start dagen før med at lave en suppe. Jeg lavede den med kød – tykkam og kalveskank, selleri, gulerødder, løg, porrer og pastinak dækkes med vand og koger et par timer med laurbærblade, timian, peberkorn og salt. Laver du den uden kød, skal du bruge masser af grønt til suppen – og tilsæt gerne en håndfuld tørrede svampe, de giver umami til grøntsagsboullion.

Dagen efter samler du borsjten. Du skal bruge:

4 zittauerløg, grofthakkede
1 stor porre i skiver
2 gulerødder i skiver
½ selleri i tern
4 store udkogende kartofler, fx alouette, i tern
3 rødbeder – 2 af dem i tern og en af dem revet
½ lille hvidkålshoved, fintsnittet
4 fed hvidløg
æblecider- eller øleddike
creme fraiche

Smelt smør (eller brug olivenolie hvis det er kødløst) i gryden, sauter løg stille og roligt til de er gennemsigtige, men ikke brunede, tilsæt derefter gulerødder og porrer skåret i skiver, lad det falde sammen, og tilsæt derefter selleri i tern. Det dækkes med suppe, og koger sagte cirka 5 minutter. Tilsæt så kartoffel og rødbede i tern, og lad det simre endnu 10 mintter til kartoflerne er møre. Slut af med at tilsætte den fintsnittede hvidkål, den revne rødbede, det finthakkede hvidløg og lad det koge endnu 10 minutter. Laver du kødversionen, er det nu, du skærer dit suppekød i stykker og varmer det igennem i suppen. Smag til med eddike og sukker – suppen skal være sursød.

Server med creme fraiche – og det skal være den fede, altså – og godt brød. Hertil, bobler, vodka, og husets singleplade med den sovjetiske hærs kor. Afhængigt af hvor meget vodka, du har fået til, smager det endnu bedre dagen efter.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: