Flower sprout – en fortryllende bastard

Flower sprout ligner en rosenkål, der er sprunget ud. Og det er ikke helt galt – en af flower sproutens forældre er netop rosenkål, eller på engelsk brussel sprout. Den anden forælder er grønkål. 

Kålsorten kom første gang til salg i supermarkedskæden Marks & Spencer i 2010. Den er resultatet af et femten år langt udviklingsarbejde i frøfirmaet Tozer Seeds.

Flower Sprouts skal sås allerede i midten af marts, de bliver plantet ud fem-seks uger senere og er klar til høst i slutningen af november. De vokser, som rosenkål, som små skud på stokken. Skuddene brækkes af og sælges i løs vægt – eller, til de dristige – som en hel stok.

Det er en plante, der kræver god plads – men til gengæld for besværet får man en grøntsag, der er yderst velsmagende og kan bruges på rigtig mange måder.  

Siden 2010 har flower sprout skiftet navn i den engelsktalende verden: Rosenkål har et lidt skidt ry – mange, der ikke har fået den ordentligt tilberedt, mener den smager for voldsomt (jeg har før været inde på hvad man kan gøre ved det) – så flower sprouten kaldes i dag for kalette.

I mine sarte ører lyder det som en hudsygdom – så jeg fortsætter med den gamle betegnelse, flower sprout, eller det danske, lidt mere poetiske, blomsterrosenkål.

Der er ufattelig mange måder at bruge flower sprouts: Skyl dem, skær de største i halve og spis dem rå, dyppet i hummus. Snit dem fint og brug dem i salater.

Eller tilbered dem meget simpelt: Julens forret var for denne grønthandler en hel bagt selleri, serveret med flower sprouts, blancheret, og derefter vendt i brunet smør med citronsaft og hasselnødder. Kål har i forvejen en nøddesmag, der bliver fremhævet af det brunede smør.

Prøv også friturestegning – med eller uden tempuradej (den japanske tilbeeredningsmetode, hvor dejen er af iskoldt vand og kikærtemel); lynstegning; ristet i ovnen med eller uden skinke viklet omkring; i gryderetter, supper, gratinering og så videre.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: