Byens bedste gulerødder?

Guleroden er en populær grøntsag i Danmark. Hver dansker spiser i gennemsnit 11 kg om året. Den er selvfølgelig et hit i rå tilstand, men her i huset bruger vi den især som grunddel i mange retter – hvad er en gryderet fx uden den hellige treenighed, der består af løg, gulerod og selleri?

Hos Det lille Grønttorv sværger vi til gulerødder fra Svanholm, og det har vi på fornemmelsen, at vores kunder også gør. Vi får i hvert fald med jævne mellemrum at vide, at det er byens bedste gulerødder, man finder i butikken i Holsteinsgade og på Bondens Marked.

En ting er helt sikker: Der er milevidt til de gulerødder, man kan købe, pakket i poser i supermarkederne.

Det er selvfølgelig en kombination af mange faktorer: Sort, håndtering og opbevaring. Svanholms gulerødder er af sorten nipomo, og i modsætning til gulerødderne i supermarkedet, er de ikke vaskede. Vaskningen er nok den enkeltfaktor, der har størst betydning for gulerodens smag og holdbarhed.

Guleroden er en toårig plante. Det første år dannes selve guleroden, som er den vi er mest interesseret i, mens planten sætter blomster og frø på andet år, og roden bliver uinteressant og træet.

Når guleroden høstes, skal den behandles skånsomt, og vaskningen vil altid “forstyrre” guleroden i dens vinterdvale, typisk fordi man kommer til at beskadige gulerodens yderste, beskyttende hudlag.

Derved stresses guleroden, så den “vågner” af sin dvale, tror det er forår, og begynder at lægge an til at spire – derved bruger den en masse af den energi, der er oplagret som sukker i guleroen. Men fordi den ikke er i jorden, rådner den ret hurtigt derefter. Heldigvis er guleroden en af de rodfrugter, der bedst tåler lagring – og vi har gulerødder nok til hele vinteren.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: