Græskar, kål og æg

Vejret er blevet køligere, og det er tid til trøstemad! Heldigvis har vi råvarerne til en enkel ret med god trøstefaktor lige ved hånden: Græskar, kål og æg. Lige nu er der både rondini-squash (som i visse dele af verden også kaldes gem-squash), hokkaido og det fantastiske blå crown prince i butikken. Alle tre kan bruges – her er det rondini, der træder til. Kålen kan være palmekål eller aspargesbroccoli – senere på sæsonen kan du bruge savoykål. Her er det aspargesbroccoli. Til to personer skal du bruge:

  • En gavmild klump smør (50-75 gram er ikke for lidt, græskar og kål ælsker smør)
  • 1 skalotteløg
  • 1 rondini (eller en tilsvarende mængde hokkaido eller crown prince)
  • ca 150 gram aspargesbroccoli (vælg stilke af ca samme tykkelse)
  • Evt. salvie
  • Chiliflager
  • Salt og peber
  • 2 æg
  • Parmesanost til servering

Start med græskarret: Rondini er en hård lille nyser, som kræver lidt kræfter. Halver græskarret med en skarp kniv, fjern kernerne og skræl halvdelene (skær skrællen af med den skarpe kniv). Skær græskarret i tern på ca 1½*1½ cm.

Gør derefter aspargesbroccolien i stand: Start med at fjerne eventuelle tørre og træede stilk-ender, skær aspargesbroccolien i stykker på ca 3 cm. Kog aspargesbroccolien ca 5 minutter i letsaltet vand, tag den dryppe af.

Hak løget fint. Smelt smørret i din sauteuse (eller bare på panden), tilsæt smørret og lad det snurre, til det er gennemsigtigt. Tilsæt derefter det finthakkede løg., og lad det snurre til det er gennemsigtigt. Tilsæt græskarternene og lad dem snurre over svag varme.

I mellemtiden koger du smilende æg – de to æg lægges i kogende vand og koges i cirka 4-5 minutter, alt efter hvor bredt et smil, du er ude efter. Når æggene er kogte, hælder du vandet fra, og hælder koldt vand i gryden, så er de nemmere at pille.

I mellemtiden er græskarrene ved at være møre. Tilsæt den hakkede aspargesbroccoli og chiliflagerne, og vend det hele rundt – har du det i huset, skader det ikke at tilsætte lidt hakket salvie sammen med chilien. Måske skal du tilsætte lidt mere smør.

Anret kål-græskar-biksemaden på en tallerken, slut af med det smilende æg og riv parmesan ud over. Giv et stykke brød og et godt glas til, og ikke et øje er tørt.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: