Snitbønner med tomat

For tiden er det sæson for snitbønner – eller pralbønner, som nogen kalder dem. De store versioner af pralbønnerne har en relativt grov bælg, men så længe bønnen er under 30 cm er den præcis lige så delikat som en haricot vert.

Denne opskrift bruger de grønne bønner sammen med små tomater – fx cherrytomater – i en ret, der er en farvestrålende og fortrinlig grøntsagsret i sig selv eller kan bruges som ledsager til hvad som helst. Hemmeligheden er at bønnerne skal bevare deres bid og smaragdgrønne farve, samtidig med at tomaterne ikke skal have lov at “smatte” ud. Som tilbehør til fire personer skal du bruge:

  • 1½ spsk smør
  • 1 lille rødløg (eller almindeligt zittauerløg)
  • Grønne eller gule snitbønner (ca 250 g)
  • 1½ dl vand
  • Lige så mange cherrytomater (eller andre små tomater) som der er bønner
  • 2-3 fed finthakket hvidløg
  • Persille
  • Salt, peber, evt chili / citronsaft

Hak løget fint, skær enderne af bønnerne, og snit dem i ca 1½ cm lange stykker. Halver tomaterne. Hak persillen (der skal være ca 1½ ss hakket persille i alt). Smelt smørret i en sauterpande eller kasserolle – overfladen skal være stor, for det er meningen, at vandet skal fordampe. Tilsæt løgene, lad dem snurre et halvt minut, til de er klare, tilsæt så bønnestykkerne og vend dem rundt i smørret. Hæld derefter vandet ved – det skal ikke dække bønnerrne, men nå cirka tre fjerdedele op. Skru op for varmen, vend rundt i bønnerne af og til, og når vandet er ved at være fordampet, tilsætter du de halverede tomater og hvidløget. Lad vandet fordampe helt, vend derefter persillen i og smag til med salt og peber. Du kan yderligere peppe retten op med chili og citronsaft, hvis du synes.

Den almindelige grønne bønne, der i køkkenerne og kogebøgerne går under navnet haricot vert, er efterhånden blevet en sjældenhed. De fleste kommer fra Kenya. Du kan læse lidt om hvor trist det egentlig står til på denne side.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: