Ufoen er landet

Squash-sæsonen er begyndt, og i år har vi fået en ny variant i sortimentet: UFO-squashen eller, som den kaldes i USA, Pattypan-squash eller Pattyson-squash. Pattypan og pattyson har samme rod: En pattypan er en tærteform, der har den samme form som omridset af en ufo-squash, den form, der også giver navn til den provencalske pattison.

Det er en rigtig sommersquash med tynd skræl og kerner, der kan spises, så længe squashen er ung. Den kræver ikke megen tilberedning, men kan høvles tyndt direkte ned i salatskålen, og lever så til fulde op til ordet squash’s oprindelse i Massachusett-indianernes askutasquash: Det, der spises råt.

Squash, courgetter og zucchini, der stort set dækker over samme plante, er relativt nye i vores køkken, selv om de er meget gamle kulturplanter, der har været dyrket i mellemamerika endda før majsen kom til som staple food.

Planterne kom til Europa i the columbian exchange, den udveksling af plante- og dyrearter, der skete i forbindelse med opdagelsen af den nye verden, det amerikanske kontinent. Populært: De fik æbler, hvidløg, hvede, rødbeder og aubergine, vi fik tomater, kartofler, majs, bønner, jordskokker og græskar …

Der gik rigtig længe før de blev accepteret andre steder end i middelhavskøkkenet, og det er først i halvtredserne og tredserne, de er blevet udbredt til resten af Europa. I England blev de introduceret af Elizabeth David, som i Middelhavsmad (først udgivet 1958) giver denne eviggyldige opskrift på Courgettes aux tomates:

Skær courgetterne (det samme som zucchini eller squash) i skiver, skræl dem kun hvis de er store eller plettede. Salt dem og lad dem stå i 30 minutter., Læg dem i et ildfast fad med masser af smør og 2 flåede tomater skåret i skiver. Kog i ca. 10 minutter over meget svag varme.

UFO-squashen kan selvfølgelig tilberedes på samme måde, men er i øvrigt uhyre taknemlig over for andre tilberedninger. Den har en mild, nøddeagtig smag uden den bitterhed, der kan forekomme i de aflange varianter, og kødet har en lidt mere fast struktur, der gør den velegnet til både kolde og varme tilberedninger.

En af de enkleste og lækreste er med hvidløg og masser af krydderurter – det er, som jeg altid siger, kun fantasien (og respekten for råvarerne), der skal sætte grænserne. Her har jeg brugt persille, salvie og forårsløg.

Skær squashen i passende stykker – er det store squash, kan de skæres i skiver, de små kan skæres i kvarte – og steg dem over svag varme i olivenolie (alternativt kan de vendes med olie og bages i ovnen ved 200° til de er møre og har fået en smule farve i kanterne).

Hak i mellemtiden hvidløg og krydderurter Q.s., som apotekeren skriver, Quantum satis, så meget som nu er tilstrækkeligt. Bland hvidløg og urter med squash og olivenolie, lad det tage smag over varmen, og krydr med rigeligt salt og peber. Skal det være rigtig festligt, kan man vende smuldret feta i græskarstykkerne ved servering.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: