Fem skarpe med asparges

Det er aspargessæson, og det gælder om at få det meste ud af den korte periode, hvor de kostbare, grønne stængler er fremme. Der er masser af muligheder for at variere aspargesen – den grønne asparges har en ærteagtig sødme (når den er frisk) med en lurende undertone af svovl. Den hvide (som ikke rigtig er til at opdrive økologisk på Sjælland) har generelt en mildere smag.

Det er et perfekt match til æg og smør, så selvfølgelig er hollandaise oplagt til den grønne, og den lidt  mere afdæmpede mousseline – hollandaise med flødeskum – til den hvide. Begge varianter har det fint med skaldyr og fisk, så bare gå amok. Men der er masser af muligheder, også for at kombinere aspargesen med sæsonens andre grøntsager:

  • Asparges med ramsløgschimichurri (fx som tilbehør til et stykke kød,  fisk eller et spejlæg): Lav en chimichurri af 100 g ramsløg, ¾ dl olivenolie, 2 spsk balsamico, revet skal af en citron, salt og ½ tsk røde chiliflager, som blendes sammen, steg aspargesen (den grønne) i olivenolie, til den har taget lidt farve og stadig har lidt bid. Dryp chimichurrien over aspargesen ved servering.
  • Asparges-kartoffelfrittata: Skær et par bagekartofler i skiver og skær 200 g asparges i mundrette bidder. Forkog kartoffelskiverne ca. 5 minutter i saltet vand, og tilføj aspargesstykkerne det sidste minut. Hak et lille løg fint, og lad det blive klart i olivenolie på en pande, tilsæt kartoffelskiver og aspargesskiver, og vend det rundt, så det bliver parfumeret af olie og løg. Pisk fire æg med en smule revet ost, krydr med salt og peber, og hæld det over grøntsagerne i panden. Når æggemassen er stivnet, spises det med en salat.
  • Asparges på ungarsk: Forkog ca. et kg asparges et par minutter, og rør i mellemtiden 300 ml græsk yoghurt med et æg, en tsk mel, en tsk paprika og en tsk sukker. Fordel aspargesen i et ildfast fad og hæld yoghurt-massen over. Drys med brødkrummer, fordel lidt smørklatter over det hele, og bag ved 200º til overfladen er gylden. Server med brød og salat.
  • Asparges med saltsyltet citron: Steg 200 g forholdsvis tykke asparges på grillpanden ved høj varme til de har fået farve. Skær de saltsyltede citroner i både, giv dem lidt farve på grillen, og vend det hele med lidt olivenolie.
  • Aspargessalat: Vælg de tykkeste asparges, du kan finde, skær det nederste, træede af, og brug din tyndskræller (kartoffelskræller, helst med løst blad) til at høvle lange, tynde strimler af aspargesen. Hovederne kan du gemme til garniture. Mariner aspargesstrimlerne i olivenolie og citronsaft. Salaten kan serveres med et smilende eller pocheret æg, skinke, ristede brødtern og de letstegte aspargeshoveder …

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: