Forår for fuld skrue

Så går det løs: Asparges, salater, bladbeder, rabarber og persille er sikre forårsbebudere. Du finder det hele hos Det lille Grønttorv. Alle de friske, nye ting er forholdsvis dyre. Det er måske svært at forstå, at et kilo danske, økologiske asparges koster på den pæne side af 200 kroner, når man kan få et kilo italienske for under hundrede, men forklaringen er ret simpel:

Når man dyrker asparges, kan man først høste dem for alvor det tredje år. De første to år kan man ikke bruge marken til noget som helst – men banken skal stadig have afdrag på det lån, man har taget for at købe marken. Når så endelig man kan høste aspargesen det tredje år, har man kun omkring halvanden måned til at forrente lånet (aspargessæsonen varer fra begyndelsen af maj til sankt hans), og man er nødt til at ansætte folk til at høste aspargesen –  når den kommer, kommer den massivt, og man skal gennem hele marken for at høste. De ansatte skal her i landet have overenskomstmæssig løn, ordentlige toiletforhold osv. osv., altsammen noget, der koster penge.

Næste gang du står i supermarkedet  med et bundt italienske asparges, kan du jo tænke over hvem i den kæde, der mon er blevet snydt. Og start med at se dig i spejlet: For de importerede asparges har som regel været så længe undervejs, og er blevet opbevaret ved så høje temperaturer, at de kortkædede sukkerstoffer, der giver den karakteristiske, ærteagtige smag, forlængst er nedbrudt, så aspargesen i stedet smager bittert eller surt.

Og så til det gamle spørgsmål: Hvad  drikker man til asparges? Du skal holde dig fra de alt for kraftigt smagende drikke – pilsner, hvedeøl eller saison passer fint, og foretrækker du vine, skal du gå efter de lettere hvidvine. Der er ingen grund til at holde sig til danskvand, som nogen kogebogsforfattere påstår. Og da slet ikke, når man samtidig ved, at asparges  rent faktisk modvirker tømmermænd. I 2009 undersøgte forskere fra Jeju National University i Korea nemlig aspargesen, og fandt ud af at dens indhold af aminosyrer og mineraler rent faktisk stimulerer nogle af de enzymer, der nedbryder alkohol …

– og husk, det varer lidt endnu, før vi har nye kartofler, men de gamle smager stadig rigtig godt.

ÅBNINGSTIDER
Fra og med denne uge ændrer vi åbningstiderne, og har ikke længere åbent i butikken om lørdagen, og koncentrerer indsatsen på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads fra 10-15. Det ser altså sådan ud:

  • Tirsdag 14-18
  • Onsdag 14-18 (tirsdag og onsdag er der 20 % rabat på grønt)
  • Torsdag 12-18
  • Fredag 12-18
  • Lørdag 10-15 på Sankt Jakobs Plads

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: