Hvid mad: Boller i selleri

Man kan jo se på denne retro-ret som en hyldest til afdøde skuespillere: Mogens Brandt fortæller i sine bøger om Olaf Ussing – der gik under kælenavnet snyltegæsten, fordi han havde det med at dukke op omkring spisetid – at han havde en dyb aversion mod hvid mad, herunder altså også boller i selleri. Det var faktisk en af de eneste måder at holde ham fra døren. Og så skal vi ikke glemme Matadors overlærer Andersen, hvis afdøde hustru kendte hans følelser for kogt fars …

Den pikante smag af selleri indgår i en smuk harmoni med flødesovsen og suppleres af kødbollerne, som godt må være velkrydrede. Serveres med kartofler – og det skal være de gode, gamle kartofler, med al den dybe, sødmefyldte smag, de udvikler sidst på sæsonen. Der er kun hånlatter til overs for dem, der falder for de ægyptiske og mallorkinske importerede, der efterhånden begynder at dominere supermarkedsørkenerne. Hvis du holder af nye kartofler (og det er en evolutionsmæssig fordel på disse breddegrader), så vent på de danske – så får du det bedste af alle verdener. Du skal bruge:

  • ½ kg hakket svinekød eller en blanding af svine- og kalvekød
  • 2 æg
  • et mellemstort finthakket løg
  • rasp eller udblødt hvedebrød
  • salt og peber
  • evt. en smule karry
  • 1-2 selleri
  • smør
  • mel
  • piskefløde

Start med at røre en forholdsvis fast fars af kød, æg, rasp, salt, peber og evt. karry. Lad farsen hvile, mens du ordner sellerien: Skræl den, og skær den i tern på 2-3 cm. Form farsen til boller på størrelse med frikadeller. Kog bollerne i saltet vand (vandet skal ikke mere end præcis dække bollerne, og de skal koge ca 5-8 minutter). Tag bollerne op, og kom selleriternene i det samme vand. Lad sellerien koge, til den er mør, men stadig har lidt bid. Tag sellerien op, og lav en opbagt sovs af kogevandet, som du spæder op med piskefløde og smager til med salt og peber. Varm kødboller og selleri op i sovsen, server hele baduljen med kogte kartofler og tænk på din mormor.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: