Sæson: Fyldt general

Det er for alvor blevet kåltid – i den næste måneds tid handler det om at bruge fantasien med kålhoveder, kartofler, løg og rodfrugter. Her er en ganske fortrinlig ret til en kølig forårsaften: Fyldt kålhoved. En kæmpekåldolmer! Tag jer ikke af at det måske lyder lidt besværligt. Det er det faktisk ikke. Til fire-seks personer skal du bruge:

  • Et hvidkålshovede på ca 2-2½ kg
  • ½ kg flæskefars – fx fra Hindsholmgrisen eller Birthesminde, som du finder på Bondens Marked.
  • 2 æg fra Hegnsholt
  • 2 mellemstore løg
  • Mælk
  • Rasp (eller mel)
  • Salt, peber, evt. en smule karry eller cinq epices

Rør en almindelig frikadellefars af kød, æg, finthakket (eller revet) løg, mælk, rasp (eller mel), salt og godt med salt og peber. Du kan eventuelt tilføje et lille smagspift i form af en-to tsk karry. Lad farsen hvile mens du ordner kålen.

Skær et låg af kålhovedes “fodende” og hul det ud, så der er en væg på 2-3 cm tykkelse. Brug en ske – det er nemmere end du tror, og du får masser af kål, som er lige til at stuve, bruge i coleslaw eller hvad du nu har lyst til (det skader ikke at servere den dampede kål som tilbehør til det fyldte kålhoved).

Fyld farsen i kålhovedet, bind det om med bomuldssnor og læg det i en gryde og fyld vand på til det næsten dækker kålhovedet. Kog det op og lad det koge stille og roligt i 2½-3 timer.

Skær kålhovedet i både og server med kogte kartofler, en sovs af kogevandet, tilsat fløde – og selvfølgelig skal der øl til.

PS: På billedet er der persilledrys på – det bliver lidt besværligt på denne tid af året, men hvis du er heldig, kan du finde ramsløg eller skvalderkål på vej op. Det fungerer også fint!

PPS: På billedet figurerer en øl, der ikke længere bliver produceret. Det er et ti år gammelt billede (tænk, tiden går), så jeg vil anbefale en Håndlager fra Ølsnedkeren som ledsager til retten …

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: