Colcannon

Meteorologerne og folk med varslingssystemer i knæene taler med ærefrygt i stemmen om tocifrede frostgrader. Det er tid til trøstende og varmende mad.

Efter min mening er en af de bedste vinterretter den irske nationalmos (oh, tænk at have en nationalmos), colcannon – en sammentrækning af det irske cál ceannan, ifølge Merriam-Webster kan det oversættes til »kål med hvide pletter«, mens Alan Davidson anfører, at ordets sidste del kan være en forvanskning af det ældre irske cainenn, der betyder »løg, hvidløg eller porre«.

Altså: En ret med gusten etymologi, men under alle omstændigheder en fantastisk ret at bikse sammen – og en er dejlig som tilbehør til både gryderetter, pølser og røget kød (eller, hvis man er i det humør, blot for sig selv). Retten bliver første gang nævnt i midten af 1700-tallet, og da som en traditionel ret på Allehelgensaften (sámhain)

Der er ovenikøbet en hel sang tilegnet colcannon – teksten siger en hel del om retten, blandt andet at man ikke skal være fedtforskrækket kostforagter:

Did you ever eat Colcannon, made from lovely pickled cream?
With the greens and scallions mingled like a picture in a dream.
Did you ever make a hole on top to hold the melting flake
Of the creamy, flavoured butter that your mother used to make?

Retten er uhyre simpel, og laves traditionelt med grønkål eller hovedkål (savoykål er det letteste at arbejde med, men ikke længere tilgængeligt). Du skal bruge:

  • 1 kg stivelsesholdige kartofler (fx bagekartofler)
  • 250 g grønkål
  • 200 g porrer
  • 1 dl piskefløde
  • 125 g smør
  • Salt
  • Peber
  • Muskatnød

Start med at skrælle kartoflerne og skære dem i kvarte. Kog dem møre i letsaltet vand og lad dem dampe af (er du alligevel en smule fedtforskrækket, kan du bruge noget af kogevandet i mosen, men hold hellere op med at være fedtforskrækket).

Smelt imens en spsk smør i en dyb pande, tilsæt de rensede og skiveskårne porrer og kålen, som du har ribbet og hakket groft. Sauter, til det er faldet sammen – helst uden at det tager alt for meget farve.

Når kartoflerne er møre, moser du dem sammen med smør og piskefløde (eller kogevand) til en let og luftig mos. Vend kål-porreblandingen i mosen og smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Skal det være ordentligt irsk, serveres colcannon i en skål med en smørklat, man spiser med ske, og man dypper sin skefuld colcannon i smørklatten.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: