Grøntsagens fremme: Aspargesbroccoli

broccolini_640_425Aspargesbroccoli eller broccolini, som den hedder i det store udland, er en hybrid mellem pak choi og broccoli. Det er en relativt ny grøntsag, der først blev fremdyrket i 1993 af Sakata Seed Company, som gav den det lidet mundrette navn aspabroc. 

Kært barn har mange navne – når brasilianeren taler om brócolis, mener de aspargesbroccoli, mens det, vi kalder broccoli, i Brasilien kaldes brócoli americano.

Den smager, som navnet antyder, som en mellemting mellem asparges og broccoli. Planten er nemmere at have med at gøre end den »rigtige« broccoli: Det hele kan spises – både stilk, blomster og blade, men til forskel fra broccoli, er det ikke nødvendigt at skrælle stilken før man bruger den. Stilkene skal tilberedes længere tid end blade og blomster(knopper), og de tykke stilke kan skæres over på langs så de bliver færdige på samme tid.

Den kan tilberedes som broccoli. Altså på utallige måder: Blancheret, lynstegt, stegt i ovn (klassikeren er at vende dem i olivenolie, stege dem i ovnen, og derefter vende dem med citronsaft – på den måde kan aspargesbroccolien serveres både varm og ved stuetemperatur – det bliver bestemt ikke ringere, hvis man høvler lidt god parmesan over), på pizza, i tærter (prøv fx at kombinere den med fetaost). Og så min personlige favorit: Braiseret med chili, hvidløg og en ansjosfilet i god olivenolie.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: